Avantium heeft de eerste paal geslagen voor haar FDCA-fabriek op Chemie Park Delfzijl. De fabriek gaat jaarlijks 5 kiloton furaandicarbonzuur produceren, de belangrijkste bouwsteen voor de honderd procent plantaardige, recyclebare kunststof PEF. Het is de bedoeling dat de bouw eind 2023 is voltooid, zodat PEF vanaf 2024 op de markt kan komen.

Voor de grondstoffen van de FDCA-fabriek heeft Avantium een overeenkomst gesloten met landbouwcoöperatie Tereos. Deze levert fructose siroop die honderd procent bio-based is. De suikers in de siroop zijn afkomstig van onder meer suikerbieten, suikerriet, tarwe, mais, aardappelen, houtmeel of houtsnippers.

Afnemers zijn onder andere chemiebedrijf Toyobo (Japan), polyesterfolieproducent Terphane (VS), drankenbottelaar Refresco (Nederland) en de internationale leverancier van harde verpakkingen Resilux (België). Voor het polymeriseren van FDCA naar PEF heeft Avantium een overeenkomst gesloten met Selenis, een bedrijf dat wereldwijde actief is op het gebied van speciale polyesterproducten.

Vier procesunits

De FDCA-fabriek bestaat uit vier procesunits. De eerste unit dampt de fructosestroop in, waarna deze bij hogere druk en temperatuur, in aanwezigheid van methanol, wordt gedehydrateerd. In de tweede unit reageert het gevormde tussenproduct bij verhoogde druk en temperatuur met zuurstof tot ruwe FDCA. De derde unit zuivert het ruwe FDCA met waterstofgas. Verschillende bijproducten reageren hierbij tot minder nadelige stoffen of tot stoffen die bij de volgende stap kunnen worden afgescheiden. Vervolgens wordt FDCA in een fysische stap verder gezuiverd en gedroogd zodat het eindproduct, zuivere FDCA, ontstaat.

Demonstratiefabriek

De nieuwe FDCA-fabriek wordt gebouwd nabij Avantium’s pilot bioraffinaderij, die glucose en lignine produceert uit non-food biomassa. En nabij haar tweede demonstratiefabriek, die glucose omzet in plantaardige mono-ethyleen glycol (MEG), een duurzame grondstof voor de chemische industrie.