TenneT en VEMW roepen de industrie op te onderzoeken welke rol ze kan spelen bij het flexibel gebruiken van energie. Dat is niet alleen nodig om het elektriciteitsnet te balanceren en leveringszekerheid te vergroten, maar biedt bedrijven ook interessante financiƫle kansen.
Door de energietransitie zal het aandeel van zon- en windenergie in de energievoorziening sterk groeien. āOmdat dit, in tegenstelling tot de huidige kolen- en gascentrales, weerafhankelijke bronnen zijn, neemt het vermogen om de elektriciteitsproductie te sturen afā, aldus Maarten Abbenhuis, COO van TenneT. āDaarom wordt flexibel elektriciteitsgebruik, zeker door grote industriĆ«le afnemers, waardevol Ć©n noodzakelijk om de leveringszekerheid te vergroten.ā
Tegelijkertijd biedt industriĆ«le flexibiliteit ook kansen, stelt Hans GrĆ¼nfeld, algemeen directeur VEMW. āBedrijven kunnen hun energierekening verlagen door in te spelen op schommelende elektriciteitsprijzen op de spot-, onbalans- en reservemarkten.ā
Gezamenlijke actie
Het verzilveren van het flexibiliteitspotentieel van grootverbruikers vergt een serieuze inspanning van bedrijven, in nauwe samenwerking met netbeheerders en de overheid. Er is inzicht nodig in potentiĆ«len en verdienmodellen. Een aantal barriĆØres moet bovendien nog uit de weg worden geruimd.
Het aanbieden van industriƫle flexibiliteit is relatief nieuw, vergt investeringen en kan voor sommige bedrijven ingewikkeld zijn. De huidige prijsspreads op de spotmarkten zijn soms nog onvoldoende om investeringen in flexibiliteit te rechtvaardigen en meer zekerheid is dan ook gewenst. Ook is niet altijd duidelijk of voldoende netcapaciteit beschikbaar zal zijn om verder te elektrificeren.
Tot slot omvat de huidige nettariefstructuur barriĆØres voor verdienmodellen van industriĆ«le flexibiliteit. TenneT en VEMW roepen daarom op tot gezamenlijke actie van netbeheerders, industrie en overheid om industriĆ«le flexibiliteit stevig op alle duurzaamheidsagendaās te verankeren.