De bouw van de enorme waterstoffabriek in het Portugese Sines gaat in totaal ongeveer 3,5 miljard euro kosten, zo meldt Waterstof Magazine. De haven van Rotterdam moet een belangrijke rol gaan spelen bij de doorvoer van de waterstof in Noord-West-Europa. 

Eind november kwamen de eerste details naar buiten van het gigantische Portugees-Nederlandse waterstofproject in de zonovergoten Portugese provincie Alentejo. Nu komt meer informatie naar buiten. De initiatiefnemers van Green Flamingo – zoals het project gaat heten – hebben subsidie aangevraagd bij het IPCEI. Dat is het Europese instituut dat financiering tegen gunstige voorwaarden mogelijk maakt. Uit de aanvraag blijkt dat niet alleen Portugal en Nederland bij het project betrokken zijn. Ook Duitsland en Denemarken spelen een rol. Het is de bedoeling dat groen geproduceerde waterstof vanuit Sines straks wordt verscheept naar de haven van Rotterdam, vanwaar de waterstof ook naar andere delen van Noord-West-Europa kan worden gedistribueerd.

Vopak

Het consortium rond het project bestaat inmiddels vijftien bedrijven. Initiatiefnemer is de Resilient Group, die onder leiding staat van de in Portugal woonachtige Nederlander Marc Rechter.  De Nederlandse bedrijven Vopak, gastransporteur Anthony Veder en de ABN-AMRO-bank zitten er ook bij. Het Spaanse bedrijf H2B2, gespecialiseerd in elektrolyzers en de Deense fabrikant van windturbines Vestas participeren in het plan, net als twee Portugese energiebedrijven. Ook de Portugese en Nederlandse overheden zijn nou bij het plan betrokken.

2021

Als de subsidie-aanvraag wordt goedgekeurd zal dat naar verwachting in november worden bekendgemaakt. De bouw van het project in Sines zal dan naar verwachting in juni 2021 beginnen.