Avantium heeft een subsidie van zes miljoen euro gekregen van de Europese Unie. Het chemiebedrijf gebruikt het geld om de ontwikkeling van haar Dawn- en Mekongtechnologieën te versnellen.
Avantium is naar eigen zeggen voorloper in het ontwikkelen en vercommercialiseren van innovatieve technologieën voor de productie van plantaardige chemicaliën en materialen. Dawn is een nieuw bioraffinageproces dat plantaardige grondstoffen die niet als voeding worden gebruikt, omzet in industriële suikers en lignine. De Mekontechnologie zet die industriële suikers om in mono-ethyleenglycol (MEG). Samen maken deze processen de productie van polyesters op basis van natuurlijke grondstoffen mogelijk.
Avantium bouwt in Delfzijl een demonstratiefabriek voor MEG. MEG is een grondstof bij de productie van onder andere polyester textiel en plastics, zoals PET en Avantium’s biogebaseerde alternatief daarvan, namelijk PEF. De ingebruikname van de Mekong-fabriek, met een capaciteit van ongeveer tien ton MEG, is gepland voor de tweede helft van 2019.
Consortium
De Spire-subsidie van zes miljoen euro die Avantium heeft gekregen, is onderdeel van Horizon2020, een Europees subsidieprogramma om duurzame procesindustrie in de regio te faciliteren. Avantium leidt vanaf september het Impress-consortium dat bestaat uit tien industriële en academische organisaties uit heel Europa. In totaal heeft het consortium een subsidie van dertien miljoen euro gekregen.
Impress wil een nieuw bioraffinageconcept demonstreren dat gebaseerd is op de integratie van nieuwe processen zoals Avantium’s Dawn- en Mekongtechnologieën. Het is ook van plan om nieuwe scheidings- en zuiveringsmethoden te ontwikkelen.