De verbranding van metaalpoeder kan een duurzaam alternatief worden voor kolen. De Technische Universiteit Eindhoven bouwt hiervoor na de zomer een industrieel demonstratiesysteem op het terrein van Metalot in Budel. De provincie Noord-Brabant heeft daarvoor een subsidie van 1 miljoen euro toegezegd. Ook het bedrijfsleven financiert mee.
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt al enkele jaren aan een techniek die energie wint uit de verbranding van metaalpoeder. Bij het verbranden  komt veel warmte vrij dat kan bijvoorbeeld dienen voor stoomproductie in industrie. Bovendien kan het dienen als alternatief voor kolen in energiecentrales en als brandstof voor vrachtautoâs en schepen.
Kolencentrales
Het verbrandingsproduct, vergelijkbaar met roestpoeder, wordt opgevangen en met duurzame energie weer omgezet tot metaalpoeder. Hiermee fungeert het metaal als circulaire energiedrager. Afgelopen jaar heeft een team van TU/e-studenten, Team Solid, een kleinschalig demonstratiemodel gebouwd. Dat was in staat om ijzerpoeder te verbranden, stoom te produceren en elektriciteit op te wekken.
Inmiddels is de techniek het lab ontstegen, en vraagt het om grootschalig model om de potentie ervan aan te tonen. Dit vormt een belangrijke stap in de opschaling naar een concrete toepassing van metaalpoeder als energiebron voor kolencentrales. âMet dit demonstratiesysteem willen we aantonen dat op grote schaal verbranding van metaalpoeder, ijzerpoeder in dit geval, mogelijk isâ, zegt professor Philip de Goey van de TU/e.
Nyrstar en Uniper
Het onderzoeksteam zal de installatie de komende twee jaar testen. De partners in het project zijn regionale MKBâers als EM Group, Romico en HeatPower, die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen en ontwerpen van technische componenten. Naast de provincie financieren ook grotere bedrijven als Nyrstar, Uniper en Enpuls mee.
Het âMetal Powerâ demonstratiesysteem is het eerste onderzoeksprogramma voor metaal- en energie-innovatie dat zich op de Metalot campus in Budel zal vestigen. De Metalot Campus wordt een bundeling van innovatie, onderzoek, ondernemerschap en onderwijs op het gebied van energie en metalen.
Lees meer over metal fuels in het eZine van het Nieuwe Produceren.