Aramco wil zonder raffinage van ruwe olie naar chemicaliën

Saudi Aramco gaat samen met Axens en Technip haar technologie Catalytic Crude to Chemicals verder ontwikkelen en vercommercialiseren. De technologie zet meer dan zestig procent van een vat ruwe olie direct om in chemische bouwstenen, zonder tussenkomst van raffinageprocessen. De partners hopen tegen 2021 met de eerste commerciële toepassing te komen. Dat maakten de bedrijven gisteren bekend.

De directe omzetting elimineert volgens Aramco verschillende energie-intensieve processen. Bovendien is de opbrengst groter en de emissies beduidend minder. Hiermee denkt het concern een paar zetten vooruit. Het is zeker niet uitgesloten dat de petrochemische activiteiten bij ’s werelds grootste oliebedrijf op den duur de overhand gaan nemen. Ten koste van de brandstoffen.

‘Oil power house’

Nu nog investeert Aramco in grote geïntegreerde complexen waar de ruwe olie via raffinage richting brandstoffen of chemicaliën gaan. Afhankelijk van de vraag kan de verhouding worden aangepast. Met het crude oil to chemicals programma lijkt Aramco echter sterk rekening te houden met een krimpende markt voor brandstoffen en een aanhoudende groei van de markt voor petrochemicaliën, met name in Azië. CEO  Amin H. Nasser: ‘Olie zal steeds belangrijker worden als grondstof bij de productie van petrochemicaliën. Saudi Aramco maakt gebruik van zijn positie als ‘oil power house’ van de wereld om te profiteren van het sterke groeipotentieel voor chemische stoffen wereldwijd. Door de strategische samenwerking met Axens en Technip, zetten we belangrijke stappen om te voldoen aan de toenemende vraag naar petrochemicaliën en ondersteunen we onze inspanningen om een ​​wereldwijde chemische industrie op te bouwen.’

Zichtbaarder

Het past bovendien helemaal in de strategie van het Saoedische bedrijf om verder te internationaliseren. De komende jaren wordt Aramco bijvoorbeeld ook zichtbaarder in Nederland en Vlaanderen. Sinds eind december heeft het alle aandelen in handen van Arlanxeo, met productielocaties op Chemelot en in Antwerpen. Daarnaast lijkt het slechts een kwestie van tijd dat het concern chemiebedrijf Sabic gaat inlijven. Lees meer hierover in het recente artikel in Petrochem ’s Werelds grootste oliebedrijf wordt zichtbaarder en nog groter.

 

Delen:
Author