BioBTX 2024

BioBTX gaat eerste hernieuwbare aromatenfabriek bouwen in Delfzijl

BioBTX heeft meer dan 80 miljoen euro opgehaald voor de bouw van haar eerste commerciële fabriek. Deze investering maakt het mogelijk om BioBTX’s innovatieve technologie op te schalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl. In deze fabriek worden plastic reststromen omgezet naar aromaten, bouwstenen voor de chemische industrie.

BioBTX is gevestigd in Groningen en werd in 2012 opgericht. Het bedrijf ontwikkelde een technologie om plastic reststromen om te zetten in aromaten. Het gaat nu deze technologie opschalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl. In de nieuwe fabriek kan het bedrijf jaarlijks 20 duizend ton plastic reststromen omzetten. De nieuwe fabriek dient als showcase voor de BioBTX technologie, met als doel klanten deze te laten gebruiken in fabrieken elders in de wereld.

80 miljoen euro

BioBTX haalde in totaal 80 miljoen euro op. Voor 42 miljoen euro investeren nieuwe investeerders Invest-NL, Infinity Recycling en Covestro samen met de bestaande aandeelhouders waaronder NOM/Groeifonds, en Carduso Capital. Aanvullende financiering komt via leningen van in totaal 19 miljoen euro van het Polestar Capital Circular Debt Fund en de Provincie Groningen. De Nederlandse overheid verstrekt daarnaast via RVO een subsidie van 14 miljoen euro. Ook kan het bedrijf rekenen op een aantal andere subsidies.

Potentie

Ton Vries, CEO van BioBTX zegt dat deze financiering een cruciale stap is in het creëren van een duurzaam pad voor de chemische industrie. ‘We zijn enthousiast om hierin vanuit Groningen het voortouw te nemen.’ Frits Kok, fondsmanager Carduso Capital, ‘Toen wij in 2015 de eerste opstelling zagen op een labtafel bij de RuG, zagen wij potentie in deze techniek. Als investeerder van het eerste uur, zijn we er trots op dat Het Noorden deze grote innovatie heeft kunnen door ontwikkelen. Met latere financiële steun van onder andere NOM/Groeifonds en vooral op basis van het doorzettingsvermogen van het management, nu dan de stap naar een nog bredere investeringscoalitie waarmee de eerste commerciële fabriek gerealiseerd kan worden.’ Ook Henri Kats, Investment Manager NOM en Emma Schakel Investment Manager Groeifonds geven aan trots te zijn op het succes van BioBTX.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl