eerste paal Yara CCS

Yara slaat eerste paal CCS-project Sluiskil

Vandaag is officieel de eerste paal geslagen voor het CCS project van Yara in Sluiskil. Vanaf 2026 zorgt dit project voor een CO2-reductie van 12 miljoen ton CO2. De fabriek om CO2 vloeibaar te maken wordt gebouwd door Linde. Het is de grootste ter wereld en vergt een investering van 194 miljoen euro.

De vloeibare CO2 wordt door Northern Lights vanuit Sluiskil met twee schepen per week naar Noorwegen gebracht om daar permanent te worden opgeslagen in de zeebodem. Yara is het eerste bedrijf dat binnen de zogenaamde Maatwerkafspraken grootschalig investeert in CO2-reductie. De onderneming geeft aan dat het project niet alleen belangrijk is met het oog op de productie van blauwe waterstof, maar ook vanwege het feit dat CO2 grootschalig grensoverschrijdend getransporteerd wordt.

Waterstofaanbod bufferen

Het project onderschrijft het vertrouwen van het Noorse moederbedrijf in de Zeeuwse lokatie. Met het CCS-project kan Yara blauwe waterstof, ammoniak en low-carbon meststoffen produceren. Het waterstof kan bovendien geleverd worden aan het waterstofnetwerk. Daartoe heeft Yara een aanpassing aan de ammoniakfabrieken gepatenteerd. Hiermee kan het bedrijf het waterstofaanbod bufferen.

Vanaf 2026 zal Northern Lights jaarlijks 800.000 ton CO2 van de ammoniakfabrieken transporteren en opslaan. Voor Northern Lights is dit een van de eerste commerciƫle contracten in Europa. Yara ziet CCS als onmisbare tijdelijke technologie om CO2 snel en effectief te reduceren. Met dit project kan Yara haar broeikasgas emissies terugbrengen tot een miljoen ton, terwijl dit in 1990 nog 5,4 miljoen was.

De 800.000 ton CO2 die Yara jaarlijks zal leveren aan Northern Lights is een deel van de totale hoeveelheid van 2,2 miljoen ton zuivere CO2 die Yara in Sluiskil maakt. 1,4 miljoen ton wordt als grondstof gebuikt of rechtstreeks verkocht. Het resterende deel zal vanaf begin 2026 per schip vervoerd worden naar het Noorse Ƙygarden om daar permanent in de zeebodem te worden opgeslagen.

Grensoverschrijdend CO2-transport

Tijdens het Staatsbezoek van Koning Willem-Alexander in 2021 aan Noorwegen zijn afspraken gemaakt om grensoverschrijdend CO2 transport te onderzoeken. Op 15 april dit jaar zetten Energieministers van landen rondom de Noordzee hun handtekening om dit ook echt mogelijk te maken. Yara is het eerste bedrijf dat grensoverschrijdend CO2 zal gaan leveren en baant zo de weg voor andere landen en bedrijven rondom de Noordzee om CO2 te gaan opslaan in het buitenland.

Foto: Patrick Schelstraete

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl