Haven Duinkerke

Spaanse start-up investeert 1,3 miljard euro in ‘low-carbon’ kunstmestfabriek in Frankrijk

De Spaanse start-up FertigHy gaat haar eerste fabriek voor ‘low-carbon’ kunstmest in Noord Frankrijk bouwen. Met de bouw van de fabriek is een investering van 1,3 miljard euro gemoeid. Het is de bedoeling dat de fabriek, met een capaciteit van 500 duizend ton per jaar in 2030 in bedrijf is.

FertigHy wordt ondersteund door de Franse overheid en investeerders EIT InnoEnergy, RIC Energy, MAIRE, Siemens Financial Services, InVivo, en Heineken. Het bedrijf wil grootschalige installaties bouwen voor de productie van ‘groene’ kunstmest. De eerste komt dus in Noord Frankrijk. FertigHy start in 2027 met de bouw van de nieuwe fabriek. Deze moet in 2030 zijn opgeleverd. De start-up wil er 500 duizend ton kunstmest op stikstofbasis produceren. Dat is tien procent van de kunstmestconsumptie in Frankrijk. Het bedrijf creëert, als de nieuwe fabriek opgeleverd wordt, zo’n 250 nieuwe banen in de regio Hauts-de France – grenzend aan België. Hier bevinden zich onder andere de belangrijke havens van Calais en Duinkerke.

FertigHy heeft plannen voor een tweede fabriek in Spanje. De onderneming wil deze op korte termijn na oplevering van de Franse fabriek in gebruik nemen.

De start-up werd in 2023 opgericht met als doel ‘low carbon’ kunstmest te produceren. Het past hierbij waterstof toe die voor het grootste deel met behulp van groene elektriciteit wordt geproduceerd.

Op de foto de haven van Duinkerke

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl