Lyondellbasell Maasvlakte

LyondellBasell onderzoekt mogelijkheden voor Europese activiteiten

LyondellBasell gaat haar Europese activiteiten binnen de business units Olefins & Polyolefins en Intermediates & Derivatives onder de loep nemen. Het bedrijf wil zich concentrren op activiteiten die een langdurig concurrentievoordeel opleveren. Het wil daarbij de Circulaire en Low Carbon Solutions business laten groeien.

Het bedrijf kondigde vorig jaar al aan dat het haar portefeuille wilde herzien. LyondellBasell geeft aan dat de investeringen in de fabriek om plastic afval om te zetten in vloeibare grondstoffen volgens plan doorgaan. De onderneming ontwikkelde de zogenaamde MoReTec-technologie om hiermee een commerciële installatie te bouwen. Ook gaat de de ontwikkeling van een circulariteitshub in de regio Keulen in Duitsland door.

LyondellBasell geeft aan dat het nog meer zal richten op circulariteit en ‘net zero’ ambities. Peter Vanacker, CEO van het bedrijf gaf aan te begrijpen dat de strategische beoordelingen onzekerheid kunnen creëren voor onze werknemers en klanten. ‘Maar we zijn vastbesloten om onze activa tijdens dit proces veilig en betrouwbaar te blijven exploiteren.’ De onderneming geeft verder geen details over welke sites het gaat en wat mogelijke opties zijn die ze onderzoekt. Ook geeft het bedrijf geen tijsdslijn waarin het een beslissing zal nemen.

Eind 2023 sloot de onderneming al een PP-fabriek in het Zuid-Italiaanse Brindisi.

LyondellBasell heeft sites in heel Europa. In Nederland heeft het een fabriek voor propyleenoxide/tert-butyl-alcohol en MTBE, butaan en butaandiol in Botlek en een SM/PO (styreen en propyleenoxide) fabriek op de Maasvlakte in een joint venture met Covestro. Deze fabriek werd in 2003 opgeleverd. Ook heeft het onder andere grote sites in Duitsland (Wesseling, Münchmünster) en Frankrijk (Berre-l’Étang, Fos-sur-Mer).

Foto: SM/PO fabriek Maasvlakte Lyondell

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl