Groene methanol

Leuna Chemical Park neemt pilot plant voor groene methanol in gebruik

In het Leuna Chemical Park in Duitsland is de eerste pilot plant voor de productie van groene methanol, gebruik makend van nieuwe technologie, in gebruik genomen. De pilotinstallatie is gerealiseerd door een onderzoeksteam bestaande uit start-up C1 Green Chemicals, het Fraunhofer Institute for Wind Energy Systems IWES, het Fraunhofer Institute for Environmental, Safety and Energy Technology UMSICHT, DBI – Gastechnologisches Institut en de Technische Universiteit van Berlijn.

Het doel van de pilot-installatie is om een geheel nieuw productieproces te ontwikkelen voor groene methanol. Groene methanol wordt geproduceerd uit syngas (CO/H2). De innovatieve technologie die C1 Green Chemicals ontwikkeld maakt het mogelijk om methanol bij lage temperatuur en druk te produceren. Het maakt hierbij gebruik van een homogene mangaan-katalysator, die C1 samen met het Leibniz-Institut für Katalyse ontwikkelde.

Het project ontvangt een subsidie van 10,4 miljoen euro van het Duitse ministerie van transport. Groene methanol wordt gezien als belangrijke vervanger van fossiele brandstoffen voor de scheep- en luchtvaart.

Op de site waar nu de pilot-installatie voor groene methanol staat, bouwde BASF precies honderd jaar geleden de eerste methanolfabriek ter wereld.

Foto: Paul-Philipp Braun

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl