E.ON bouwt nieuwe energiecentrale op Imerys-site Willebroek

E.ON heeft aangekondigd een grote investering te doen op de productiesite van Imerys in Willebroek in België. Het energiebedrijf gaat het door Imerys geproduceerde syngas gebruiken als energiebron voor de nieuwe energiecentrale. De nieuwe installatie krijgt een capaciteit van 29 MW (elektrisch).

Imerys produceert additieven die worden gebruikt in lithium-ion batterijen en technische polymeertoepassingen. Recentelijk kondigde Imerys aan om haar carbon black productie in België te verdubbelen, van twee naar vier productielijnen. Carbon black is essentieel om de prestaties en levensduur van batterijen te garanderen. Bij het productieproces komt warmte vrij en grote hoeveelheden syngas (H2 en CO). Dit wordt momenteel afgefakkeld.

E.ON gaat op de site van Imerys een installatie bouwen waarmee deze stroom gevaloriseerd kan worden. In eerste instantie zal het bedrijf een stoomturbine installeren om 29 MW elektrische energie te produceren. In de toekomst gaat E.ON ook onderzoeken of het mogelijk is om de restwarmte te gebruiken in een lokaal warmtenet.

E.ON Power Plants Belgium zal de nieuwe installatie bouwen en in beheer hebben. E.On denkt dat de installatie de tweede helft van 2025 in gebruik kan worden genomen. Imerys heeft een langetermijnovereenkomst gesloten met E.ON voor de afname van elektrische energie.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl