LyondellBasell Channelview site

Technip Energies, LyondellBasell en Chevron Phillips samen in elektrisch kraken

Technip Energies, LyondellBasell en Chevron Phillips Chemical (CPChem) hebben een intentieovereenkomst gesloten voor het ontwerp, de bouw en de operatie van een installatie om de elektrische stoomkraaktechnologie van Technip in de praktijk te demonstreren. De partijen gaan de demonstratie-unit op de site van LyondellBasell in Channelview in de VS bouwen.

Stoomkraken om koolwaterstoffen af te breken tot olefines en aromaten kost veel energie en vindt bij hoge temperaturen plaats. Technip Energies ontwikkelde een technologie om elektrisch kraken mogelijk te maken. Het gebruik van duurzaam opgewekte elektriciteit zou de CO2-uitstoot drastisch kunnen verminderen.

Er zijn verschillende initiatieven om elektrisch kraken in de praktijk toe te passen. Zo werken Shell en Dow samen aan een pilot en nam het Finse bedrijf Coolbrook eind vorig jaar een demonstratie-installatie voor het elektrisch kraken van nafta op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen in gebruik.

BASF, Sabic en Linde bouwen in Ludwigshafen een demonstratie-installatie om krakers elektrisch te verwarmen. De installatie wordt volledig geïntegreerd in een van de bestaande stoomkrakers van BASF op de site in Ludwigshafen. De door Industrielinqs georganiseerde Electro Trail Europe (Electe23) bezoekt deze eCracker aanstaande woensdag.

Blijf via de LinkedIn pagina van Electe23 op de hoogte van alle bezoeken:

https://www.linkedin.com/showcase/electro-trail-europe-electe/

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl