chemisch recyclen

Studie: 80 procent plastics te recyclen in 2030

Uit recent onderzoek van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie en de Universiteiten van Gent en Maastricht komt naar voren dat in Europa nog te weinig plastics worden gerecycled. Het onderzoek geeft aan dat vooral chemische recycling verder ontwikkeld moet worden om het percentage te verhogen.

De onderzoekers berekenden dat het totale percentage van plastics die gerecycled kunnen worden, tegen 2030 kan groeien tot 80 procent. Momenteel ligt dat rond de 18 procent. Op het moment werkt een groot aantal bedrijven in de chemische industrie aan verschillende technologie├źn en projecten om plastics (chemisch) te recyclen.

De Europese branchevereniging voor de chemische industrie, Cefic, geeft aan dat technologie geen struikelblok is. Een belangrijke voorwaarde voor het opschalen van deze technologie├źn en projecten is dat er duidelijkheid moet komen over hoe het percentage gerecycled plastic in producten kan worden berekend. Cefic pleit voor de zogenaamde ‘massa-balans-methode’. De vereniging stelt dat deze methode al succesvol is toegepast in bijvoorbeeld ‘fairtrade’ cacao en koffie.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl