Anne Arkenbout is Plant Manager of the Year 2023

Anne Arkenbout plantmanager van het Membraan Elektrolyse Bedrijf van Nobian, is tijdens Eemsdeltavisie 2023 uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2023. Anne Arkenbout is daarmee een jaar lang het boegbeeld van de Nederlandse procesindustrie.

Bij de chloorfabriek van Nobian op het Chemiepark Delfzijl krijg je een blik in de toekomst van de chemische industrie. Het Membraan Elektrolyse Bedrijf (MEB) produceert met  elektrolyzers chloor, natronloog en waterstof uit pekel. Power-to-X is hier geen  toekomstmuziek, het gebeurt al in de chloorproductie. Met de chloorfabrieken in Rotterdam en Delfzijl kan Nobian  claimen dat het momenteel een grote producent van groene waterstof in Nederland is.

Arkenbout begon in 2021 bij de fabriek als productiemanager en sinds vorig jaar stuurt ze de hele plant aan. Een uitdagende periode. De teams van de monochloorazijnzuur-fabriek (MCA) en MEB op de site waren net samengevoegd en geïntegreerd toen het nieuwe bedrijf Nobian zich afsplitste van Nouryon. MCA bleef bij Nouryon en MEB werd Nobian. ‘We moesten de teams weer ontvlechten’, vertelt Arkenbout. ‘We hadden daardoor ook meer mensen nodig. We konden immers minder profiteren van synergievoordelen. De bemensing was echt een grote uitdaging. Het proces was een emotionele rollercoaster, niet alleen voor mij, maar zeker ook voor het hele team.’

Transitie

Arkenbout nam het  tijdens de verkiezing op tegen  Charles de Wolff (Huntsman Rotterdam),  John van Olffen (Sabic Geleen) en Henk Bijma (Holland Malt Eemshaven).  Alle kandidaten zijn zeer betrokken bij de transitie naar duurzame, emissie loze productie. Dat vraagt om veel flexibiliteit en creativiteit. De plantmanagers moeten niet alleen oog hebben voor de dagelijkse productie, efficiency en veiligheid, maar ook hun team meenemen in een snel veranderende wereld.

Volgens Arkenbout hebben industriële bedrijven veel meer oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, dan ze zelf vaak denken. Dat was voor haarzelf de afgelopen jaren ook een eyeopener.

Verkiezing

De Plant Manager of the Year wordt gekozen door internetstemmen (20 procent van de punten), stemmen van de bezoekers van Deltavisie (20 procent) en een jury (60 procent).

Jury

Over Arkenbout zei de jury het volgende:

 ‘Anne Arkenbout is een enthousiaste leider, die samen met haar medewerkers zorgt voor een stevig fundament. Ze heeft veel aandacht voor risicomanagement en energie/transitie management, en denkt hierbij graag out of the box. Daarom is Anne een terechte Plantmanager of the Year.’

De jury bestond uit Jan Zuidam (voormalig DSM-bestuurder), Manon Bloemer (VNCI), Yolande Verbeek (Uniper, Plant Manager of the Year 2021), Nickel van de Mortel (Digitalisering techniek) en Willem Henk Streekstra (Votob).

 

 

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl