Ineos Inovyn investeert in grootste zonnepark van Wallonië

Ineos Inovyn investeert in de bouw van een zonnepark van Wallonië langs haar site in Jemeppe-sur-Sambre. Met 90.000 zonnepanelen, goed voor 57 000 MWh, zal de CO2-uitstoot van de site aanzienlijk verminderen. De installatie, die wordt ontwikkeld door Helios, heeft de grootte van 56 voetbalvelden en zal vanaf 2024 10% van de totale energiebehoefte van de site van Ineos Inovyn invullen. Een ondergrondse kabel zal het zonnepark rechtstreeks verbinden met het interne elektriciteitsnet van Ineos Inovyn in Jemeppe.

De investering maakt deel uit van de plannen van Ineos Inovyn om de CO₂-uitstoot van al zijn activiteiten met meer dan 30% te verminderen tegen 2030 en een netto nuluitstoot te bereiken tegen 2050. Dankzij dit plan, dat in 2021 werd aangekondigd, kan Ineos Inovyn zijn klanten koolstofarme producten aanbieden.

‘Onze routekaart naar net zero gaat veel verder dan het gebruik van hernieuwbare energie’, zegt Philippe Taranti, Site Director bij INEOS Inovyn in Jemeppe: ‘We verbeteren onze processen, elektrificeren onze systemen en vervangen oude apparatuur door veel energie-efficiëntere alternatieven. We zijn ook betrokken bij CCS-projecten en doen onderzoek naar permanente CO₂-opslag.’

Als Europa’s grootste operator van elektrolyse heeft Ineos Inovyn ook plannen om meer dan 2 miljard euro te investeren in de productie van groene waterstof in Ineos-vestigingen in Noorwegen, Keulen, Antwerpen en het Verenigd Koninkrijk.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl