Lithium

Nobian en Vulcan willen lithiumfabriek in Duitsland

Vulcan Energy Resources en Nobian hebben een term sheet ondertekend voor de gezamenlijke ontwikkeling en exploitatie van een lithiumfabriek in Duitsland. Met de overeenkomst willen de twee partijen hun kennis en ervaring bundelen. Nobian heeft jarenlange expertise op het gebied van industriële elektrolyse en de exploitatie van chlooralkalifabrieken. Vulcan maakt in haar Zero Carbon Lithiumproject gebruik van chlooralkali elektrolysecellen voor de productie van lithiumhydroxyde.

Nobain en Vulcan werkten in de afgelopen vijftien maanden al samen om de haalbaarheid van de productie van lithiumhydroxyde en lithiumchloride in Duitsland te onderzoeken. Lithiumhydroxide is een belangrijk ingrediënt voor de snelgroeiende Europese markt voor batterijen en elektrische voertuigen.

Lithium waardeketen

Deze overeenkomst is een versterking van de samenwerking met Vulcan en volgende stap in de ontwikkeling van een lithiumfabriek in Duitsland, aldus de CEO van Nobian Michael Koenig. ‘Nobian kijkt ernaar uit om zijn jarenlange expertise in chloor-alkali-elektrolyse in te zetten en te benutten om de productie van lithiumhydroxide uit lithiumchloride mogelijk te maken. Het is belangrijk dat we binnen de EU een stabiele lithium waardeketen ontwikkelen, om de productie van kritieke grondstoffen en de Europese batterijproductie te intensiveren.’

Voor Nobian past deze samenwerking tevens in de ambitie van het bedrijf om tegen 2040 CO2 neutraal te opereren.

Positieve relatie

Algemeen directeur en CEO van Vulcan Francis Wedin ziet dit als een positieve stap in de ontwikkeling van het Zero Carbon Lithium-project. ‘Na 15 maanden samenwerking hebben Nobian en Vulcan al een zeer positieve relatie opgebouwd. We zijn dan ook blij met deze stap in de richting van Nobian’s investering in onze Central Lithium Plant (CLP) in Duitsland, om ons te helpen veilige, duurzame en CO2-neutrale lithiumchemicaliën te leveren aan de Europese markt voor elektrische voertuigen, om zo de overgang naar volledig geëlektrificeerd vervoer mogelijk te maken.’

Afhankelijkheid reduceren

De EU is een van de snelst groeiende markten voor lithium vanwege de toenemende vraag naar elektrische voertuigen. De EU heeft de ambitie om grondstoffen en technologie zo min mogelijk van buiten Europa aan te wenden en zo de afhankelijkheid van externe partijen te reduceren. Daar past de ontwikkeling van Europese batterijfabrieken die lokaal bevoorraad worden met lithium goed in. Bovendien wil de EU in 2035 de productie van auto’s op fossiele brandstoffen verbieden.

Investering

De partijen schatten dat met de bouw van de fabriek een investering van 322 miljoen euro gemoeid is. Volgens de overeenkomst gaan Nobian en Vulcan ook samenwerken bij toekomstige uitbreidingen van de fabriek. Nobian draagt in de loop van het project 50 procent bij in de financiering voor de bouw en de inbedrijfstelling van de CLP.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl