Provincie Limburg wil waterstofbank

Limburg wil Europese waterstofbank naar Provincie halen

De Europese Commissie wil een Europese waterstofbank oprichten om in de komende jaren de productie van hernieuwbare waterstof te verdubbelen. Provincie Limburg stelt zich kandidaat om dit Europese instituut te huisvesten. De provincie heeft hiertoe een brief naar de regering gestuurd.

De Europese Commissie wil voor het einde van 2023 nog met de waterstofbank starten. Op die manier moeten producenten vanaf komend najaar al gebruik kunnen maken van ondersteuning en Europese premies om de productie van waterstof in de komende jaren aan te jagen. Hiervoor is 800 miljoen euro in het Innovatiefonds vrijgemaakt.

Verdubbeling

De nieuwe Europese waterstofbank zal de aankoop van waterstof moeten helpen garanderen, met name door gebruik te maken van de middelen van het Innovatiefonds. Zij zal drie miljard euro kunnen investeren om de toekomstige markt voor waterstof te helpen opbouwen. In 2030 wil de Europese Unie jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof produceren. Dat is een verdubbeling van het huidige aanbod.

Massamarkt

Om waterstof een belangrijke rol te laten spelen in de Europese energievoorziening, is het realiseren van een brede waterstofmarkt essentieel. Waar de markt nu nog een niche vertegenwoordigt, moet dit een massamarkt worden. Met de oprichting van de waterstofbank zet de EU een grote stap om de markt voor waterstof te stimuleren om de investeringskloof te dichten en vraag en aanbod in de toekomst op elkaar af te stemmen.

Locatiekeuze

Voor het slagen van het functioneren van de Europese waterstofbank is een goede locatiekeuze van toegevoegde waarde. Het Limburgse College van Gedeputeerde Staten is ervan overtuigd dat Limburg een vestigingslocatie kan bieden die ‘onovertroffen is in Europa’. De Provincie vraagt nu de steun van het kabinet om gezamenlijk te werken aan een bidbook om de waterstofbank daadwerkelijk naar Limburg te halen.

Toegang tot experts

De Provincie Limburg noemt het Brightlands-netwerk als belangrijke troef om de waterstofbank te vestigen. De regio is innnovatief en er de benodigde faciliteiten zijn hier aanwezig. De Europese waterstofbank heeft direct toegang tot experts uit onderwijsinstellingen, startups en gevestigde bedrijven die al actief zijn in de ontwikkeling van waterstofprojecten. Daarnaast is de geografische ligging van het industriecluster Chemelot een enorm voordeel.

 

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl