DOPS team

Innovatieve afvalscheidingstechnologie klaar voor tests op industriële schaal

DOPS Recycling Technologie werkt samen met InVesta en het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) om haar Direct Carbon Immobilization scheidingstechnologie op industriële schaal te valideren.

DOPS kreeg voor deze technologie vorig jaar een Energie & Klimaat subsidie van Innovation Quarter. Met deze subsidie werkte het bedrijf samen met Gouda Refractories en TU Delft aan de realisatie van een reactor op laboratoriumschaal. Deze is gevestigd in het Fieldlab van InVesta in Alkmaar. Ook is het project ondersteund met de Proof of Concept innovatielening van het Innovatiefonds Noord-Holland.

Syngas

Sinds de opstart in maart voerden de partijen diverse tests uit. Het lukte DOPS om ruw syngas, bestaand uit H2, CO en onzuiverheden, en vast koolstof te produceren uit biogene grondstoffen. CO2 werd niet uitgestoten. Het ruwe syngas wordt nu nog wel gefakkeld. De verwachting is dat het ruwe syngas met huidig beschikbare technieken opgewaardeerd kan worden naar syngas met de juiste specificaties voor gebruik in de praktijk door toekomstige afnemers. Vanaf eind 2023 start DOPS met een programma om dat te bereiken.

Tijdens het tweede en derde kwartaal van 2023 plaatst DOPS additionele apparatuur, waaronder een gas-scrubber en inline gasanalyser. Dit maakt het mogelijk om de technologie ook te testen met complexe afvalstromen die bijvoorbeeld PVC bevatten.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl