CO2 uit Belgische INEOS-vestiging succesvol opgeslagen onder Deense Noordzee

Een consortium van 23 organisaties onder leiding van INEOS  en Wintershall Dea, zorgt met het Greensand project voor de eerste grensoverschrijdende, offshore CO2-afvang en -opslag. CO2 afkomstig van INEOS Oxide in Zwijndrecht is afgevangen en getransporteerd vanuit de haven van Antwerpen en wordt opgeslagen onder de Deense Noordzee.

Het project beoogt de veilige opvang en permanente opslag van 8 miljoen ton CO2 per jaar, 40% van de totale emissiereductiedoelstelling van Denemarken. ​

Doorbraak

Sir Jim Ratcliffe, promotor van Project Greensand en oprichter en voorzitter van INEOS, spreekt van een doorbraak voor koolstofafvang en -opslag. Volgens Hugo Dijkgraaf, bestuurder en Chief Technology Officer bij Wintershall Dea, bewijst project Greensand  dat Carbon Capture and Storage (CCS) een levensvatbare manier is om CO2-emissies permanent op te slaan onder de Noordzee. ‘Het zal een cruciale rol spelen bij het bereiken van een netto nul-uitstoot in Denemarken, Europa en daarbuiten.’

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: ‘Dit is een belangrijk moment voor de vergroening van Europa en voor onze cleantech industrie. Voor het eerst wordt de volledige waardeketen voor koolstofafvang en -opslag in Europa doorlopen. Project Greensand toont aan dat het mogelijk is om onze industrie te laten groeien door innovatie en concurrentiekracht, terwijl we tegelijkertijd, door vindingrijkheid en samenwerking, koolstofemissies uit de atmosfeer kunnen halen. Dit is waar Europese duurzaamheid met competitieve slagkracht voor staat.’

De CO2-afvang en -opslag bij INEOS Oxide in Zwijndrecht is niet nieuw. Daar wordt al tientallen jaren CO2 afgevangen, opgezuiverd en opgeslagen. De CO2 die nu voor het demonstratieproject wordt gebruikt in Denemarken, wordt vanuit de haven van Antwerpen per schip in ISO-containers getransporteerd naar het platform in de Deense Noordzee. De CO2 die in het Nini-veld wordt geïnjecteerd, wordt opgeslagen op een diepte van ongeveer 1.800 meter onder de zeebodem en zal nauwlettend worden gevolgd. ​

Tegen 2030 wil Project Greensand in dit gebied tot 8 miljoen ton CO2 per jaar opslaan en belangrijke bijdragen blijven leveren aan de kennis en de groei van koolstofopslagtechnologie. De Europese Commissie schat dat de EU tegen 2050 300 miljoen ton CO2 per jaar zal moeten afvangen en gebruiken of opslaan om haar klimaatdoelstellingen te halen. ​

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl