In Europa moet het efficiënter

Specialisatie en efficiëntie moeten de polyethyleen-fabrieken (PE) van Sabic in Geleen wereldwijd concurrerend houden. De kunst is om altijd voorop te blijven lopen in innovatie. Plantmanager John van Olffen: ‘Dat is voor ons een van de strategieën waarin wij ons onderscheiden in de markt.’ Petrochem interviewde Van Olffen voor het komende nummer. Alvast een voorproefje. 

Willen kunststoffabrieken in Europa en zeker op sites als Chemelot overleven dan moeten momenteel alle zeilen worden bijgezet. Hoge kosten voor personeel, energie en grondstoffen maken het niet gemakkelijk. Van Olffen: ‘Europa is niet het goedkoopste en onze fabrieken zijn ook niet de grootste. Om rendabel te blijven ten opzichte van andere PE-plants, transformeren we onze product-portfolio naar high end grades.’ Door de hogere toegevoegde waarde van specialties blijft ondanks de hogere kosten het onder de streep positief.

Van zeven naar vijf

Maar daarbij blijft het niet. Als er mogelijkheden worden gezien om de kosten te verlagen, dan zal Sabic deze zeker gebruiken. Er zijn dus nog steeds kansen. Toen John van Olffen vier jaar geleden de volledige productie van polyetheen (PE) onder zich kreeg zag hij al snel mogelijkheden voor een grote efficiëntieslag namelijk het integreren van de volledige PE-organisatie. Daarvoor moesten wel twee verschillende PE technologieën (LDPE en HDPE) met hun bijbehorende plants -met ieder hun eigen cultuur – worden samengevoegd.

Inmiddels is het project OnePE al in volle gang. Straks gaat de PE-organisatie van zeven naar vijf fabrieken. Een van de drie hogedruk-PE-plants: de relatief kleine S15 is al gesloten. En ook het proces van de sluiting van D3, de oudste van de twee lagedrukfabrieken, is al in gang gezet.

Vijf jaar verder

Het duurt nog even voordat de hele integratie van de twee organisaties is voltooid. Het eindspel komt in zich als bijvoorbeeld operators in meerdere fabrieken inzetbaar zijn. ‘Dan heb je het over een opleidingstraject waarbij je werknemers over en weer hebt opgeleid om zowel in de hoge druk als in de lage druk te kunnen werken. Dan ben je al gauw vijf jaar verder.’

Meer in de komende Petrochem.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl