HyCarb bouwt fabriek voor waterstof uit houtafval in Delfzijl

HyCarb werkt in Delfzijl aan de bouw van een fabriek die groene waterstof kan maken uit afvalhout en bermgras. In samenwerking met investeringsmaatschappij NOM werkt de onderneming aan plannen om hiervoor binnen enkele jaren een grootschalige productie-installatie te bouwen. De installatie moet een capaciteit van 15 duizend ton waterstof per jaar krijgen.

Het jonge bedrijf HyCarb komt voort uit de Amsterdamse onderneming Torrgas, dat al meerdere van dergelijke projecten heeft ontwikkeld. Torrgas heeft ervaring in de productie van syngas, groen CO2, biochar en stoom uit afvalstromen. De onderneming ziet dat er vanuit de industrie in Delfzijl een grote behoefte is aan groene waterstof en daar speelt het met de plannen van HyCarb op in.

Bewezen

Om groen waterstof te produceren, wordt biogas voorbehandeld. Daarna wordt het getorrificeerd – waarbij de afvalstroom in een zuurstofvrije omgeving wordt verhit. Tot slot wordt de stroom vergast tot syngas. Door het syngas met stoom te laten reageren kan nog meer waterstof worden gemaakt. Het bijproduct is biochar. Het proces is al in meerdere demonstratieplants bewezen. Hiervoor werkte Torrgas samen met Gasunie. Nu is het tijd om op te schalen.

In eerste instantie zal HyCarb resthout en snoeiafval gebruiken als grondstoffen. Later denkt het bedrijf ook gemaaid bermgras te kunnen toepassen. Het torrefactie-proces zorgt ervoor dat de energie-inhoud van de grondstoffen hoger wordt.

Voorbereidingen

Momenteel werkt HyCarb aan de voorbereidingen voor de nieuwe installatie. Dat gaat om het aanvragen van vergunningen, de engineering, de samenstelling van het team en het aankopen van een terrein waar het bedrijf de fabriek kan bouwen. NOM draagt bij aan de financiering hiervan. HyCarb koos voor Chemport Europe om de fabriek te realiseren.

Delen:

monique@industrielinqs.nl