Avantium Flagship FDCA fabriek Delfzijl in aanbouw

Ook Henkel klant van nieuwe FDCA-fabriek Avantium Delfzijl

De fabriek is nog in aanbouw, maar de klanten voor het FDCA dat Avantium in Delfzijl gaat produceren dienen zich gestaag aan. Het Nederlandse innovatieve bedrijf in duurzame chemie heeft nu een vijfjarige overeenkomst gesloten met Henkel voor de afname van FDCA. Avantium verwacht dat de productie van ’s werelds eerste commerciële faciliteit voor FDCA uit plantaardige suikers in 2024 zal starten.

Henkel en Avantium zijn partners sinds 2019, toen Henkel toetrad tot het PEFerence consortium. In dit consortium zoeken de verschillende partners onder leiding van Avantium om een innovatieve toeleveringsketen voor FDCA en PEF (polyethyleen furanoaat) op te zetten. In het kader van het PEFerence-project heeft Henkel de haalbaarheid van FDCA voor het gebruik van polyurethaanlijmen getest en positief beoordeeld. Nu heeft Henkel besloten door te gaan en deze lijmen op de markt te brengen voor gebruik in elektronicatoepassingen, zoals consumentenapparatuur. Adrian Brandt, hoofd van het Bio-Renewable materials team bij Henkel Adhesive Technologies: ‘We kijken uit naar een verdere samenwerking met Avantium in de komende jaren. Voor ons is dit nog maar het begin, want we zien een groot potentieel voor FDCA in andere toepassingsgebieden dan elektronica, zoals verpakkingen, houtconstructie of textiellaminering’.

Nieuwe toepassingen

Bineke Posthumus, Director Business Development van Avantium Renewable Polymers, licht toe: “We zijn erg blij dat opnieuw een partner van het PEFerence consortium heeft besloten een afnameovereenkomst met Avantium te tekenen. Een van de voordelen van het werken met zo’n diverse groep gerenommeerde bedrijven binnen het PEFerence consortium is dat het ons in staat stelt om nieuwe toepassingen voor FDCA en PEF te creëren. Het besluit van Henkel om FDCA te gebruiken voor polyurethaanlijmen voor gebruik in elektronicatoepassingen is een mooi voorbeeld van de mogelijkheid om onze hoogwaardige, plantaardige chemische bouwsteen FDCA te gebruiken in verschillende markten en toepassingen.’

Afname-overeenkomsten

In december sloot Avantium een afname-overeenkomst met Monosuisse, dat PEF wil gebruiken in haar industriële vezels. Vorig jaar tekende het bedrijf al afname-overeenkomsten met meer dan tien andere bedrijven, waaronder Carlsberg, LVMH en AmBev.

 

Foto: Avantium

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl