ZF Windpower

Vlaanderen zag in 2022 veel buitenlandse investeringen in farma, chemie en klimaat

Het afgelopen jaar investeerden buitenlandse bedrijven voor een bedrag van 5,26 miljard euro in Vlaanderen. Hierbij werden ruim 6500 banen gecreëerd. De belangrijkste bijdragen kwamen van projecten uit de farmaceutische, chemische en klimaat-sectoren.

Noemenswaardig voor de farma-sector was onder andere de aankondiging van een mega-investering van Pfizer in Puurs. Het bedrijf investeert 1,2 miljard euro in de site. Ook het Franse Sanofi investeert in Vlaanderen. Het bouwt een nieuwe productielijn in Geel, ter waarde van 120 miljoen euro.

Investeringen in klimaattechnologie en de energietransitie maakten ook een groot deel uit van het geheel. Het gaat om 1,64 miljard euro aan buitenlandse investeringen in 23 projecten die bijna 1000 arbeidsplaatsen opleverden. Zo kondigde het Duitse ZF Wind Energy de bouw van een geavanceerd Test- en Prototype centrum voor de windenergie-industrie aan. Het Amerikaanse Plug gaat een waterstofproductie-installatie met een capaciteit van 100 MW bouwen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl