Bayer

Bayer: ‘Europa onvriendelijk voor innovatie’

Bayer vindt dat Europa en het Verenigd Koninkrijk steeds onaantrekkelijker worden voor investeringen in innovaties. Daarom richt het bedrijf zich op de VS en China voor nieuwe investeringen. Volgens het bedrijf nemen overheden verkeerde besluiten over hoe zij haar gezondheidsbudgetten inzetten. Dat zegt de baas van de farma-business Stefan Oelrich in de Financial Times.

Volgens Oelrich wordt het voor bedrijven in Europa steeds moelijker om hun investeringen terug te verdienen. Maatregelen zoals een medicijnheffing in het VK en een vergelijkbare regeling in Duitsland maken investeringen steeds onaantrekkelijker. Hoewel er subsidies zijn voor investeringen in onderzoek, is het steeds lastiger om aan de ontwikkelingen te verdienen. Daarom richt het bedrijf zich meer op investeringen in China en de VS. De hogere prijzen voor medicijnen in de VS zorgden ervoor dat de hogere kosten konden worden gecompenseerd.

Voluntary Scheme

De farmaceutische industrie maakt zich zorgen over de nieuwe heffingen en belastingen in Europa, waardoor winsten onder druk komen te staan. Vorige maand gaf Bristol Myers Squibb al aan dat de overeenkomsten tussen de overheid, het gezondheidssysteem en de farmaceutische industrie in het VK steeds ongunstiger worden. Het zogenaamde Voluntary Scheme for Branded Medicines Pricing and Access verplicht bedrijven om een deel van de inkomsten van hun producten aan de overheid te betalen als de kosten van het nationale gezondheidssysteem met meer dan twee procent per jaar stijgen. Het bedrijf overweegt hierom niet meer in het land te investeren.

VS

De farmadivisie van Bayer haalt 40 procent van haar omzet uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). De VS is goed voor 23 procent. Het bedrijf investeert nu flink in de VS met recente overnames van Asklepios BioPharmaceutical en Vividion Therapeutics.

 

Foto: Bayer

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl