Trinseo logo

Hoge gasprijs noopt ook Trinseo tot reorganisatie Europese sites

Trinseo heeft bekend gemaakt dat het gaat reorganiseren. De producent van speciale materialen wil met de reorganisatie jaarlijks zestig miljoen dollar besparen. Vooral de sites in Duitsland lijken de dupe te worden van de maatregelen. Sluiting van de styreenproductie in Boehlen en polycarbonaatproductie in Stade staan bovenaan de lijst van de herstructurering. De Nederlandse en Belgische locaties worden vooralsnog niet genoemd in de plannen.

Trinseo, tot 2009 onderdeel van Dow, heeft besloten om de styreenproductie in Boehlen in Duitsland te sluiten. Het bedrijf stelt dat de relatief kleine schaal van de site, hogere styreenproductie van concurrenten en de hoge gasprijs ervoor zorgen dat de fabriek niet-concurrerend is. Ook de polycarbonaatproductie in Stade kan niet concurreren op wereldschaal. Trinseo zegt dat het wel polycarbonaat blijft produceren vanuit haar andere sites. Verder reduceert Trinseo de productie van SB latex in de Finse fabriek in Hamina vanaf midden 2023. Overcapaciteit van de Europese SB latex productie is hiervoor de reden.

Tot slot wordt de productie van PMMA-platen in Matamoros in Mexico samengevoegd met de site van Aristech Surfaces in Florence, Kentucky in de VS.

Trinseo houdt rekening met kosten die oplopen tot tussen de 79 en 89 miljoen euro voor het stillegen van de productie-activiteiten. De onderneming geeft aan dat de timing en kosten van de voorgenomen herstructureringen ook afhangen van de onderhandelingen die het bedrijf uitvoert met lokale vakbonden en overheden.

Kartel

Naast de herstructureringen maakt Trinseo ook bekend dat de Europese Commissie een boete van 32,6 miljoen euro heeft opgelegd. Deze boete staat in verband met het maken van prijsafspraken voor styreen met andere bedrijven (Synthos, Sunpor, Synthomer en Synbra). Het onderzoek naar dit kartel startte in 2018. Trinseo heeft aangegeven het volledige bedrag deze maand te hebben betaald.

Delen:

monique@industrielinqs.nl