Nieuwe Air Separation Unit Air Liquide

Air Liquide neemt nieuwe luchtscheidingsunit Moerdijk in gebruik

Air Liquide heeft op het Industrial Park Moerdijk haar nieuwe luchtscheidingsinstallatie in gebruik genomen. Het bedrijf investeerde 125 miljoen euro in de nieuwe installatie. De Air Separation Unit heeft een capaciteit van 2200 ton zuurstof per dag. Daarnaast produceert de ASU argon en stikstof.

In 2020 besloot Air Liquide om de installatie in Moerdijk te bouwen. Volgens het bedrijf verbruikt de ASU tien procent minder energie dan traditionele installaties. Daarbij is de installatie compacter dan standaard luchtscheidingsinstallaties. De Franse onderneming heeft een technologie gepatenteerd om de installatie energiezuinig te laten opereren. Deze technologie ALIVE geheten maakt gebruik van cryogene vloeibare lucht om tijdelijk energie op te slaan. Hierdoor wordt de energievraag van de ASU tijdelijk gereduceerd, terwijl de productiecapaciteit hetzelfde blijft. Door het gebruik van vloeibare zuurstof als het aanbod van duurzame energie laag is, wordt het elektriciteitsnet gestabiliseerd. Air Liquide voorziet in zijn elektriciteitsverbruik door windenergie af te nemen van windparken op de Noordzee.

Klanten

Met de ingebruikname van de ASU in Moerdijk richt het bedrijf zich op klanten in Rotterdam en Antwerpen. Moerdijk is voor Air Liquide strategisch gelegen tussen beide industriƫle zones. Deze zijn bovendien verbonden via pijpleidingen van Air Liquide. Nederlandse klanten zullen vanaf nu vanuit Nederland kunnen worden bevoorraad. Dat gebeurt nu nog vanuit Belgiƫ. Hierdoor kunnen ettelijke vrachtwagenkilometers per jaar worden vermeden.

Foto: AirLiquide

 

Air Liquide bouwt energiezuinige luchtsplitsingsinstallatie in Moerdijk

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl