Shell neemt Deense biogasproducent over

Shell neemt grote Deense biogasproducent over

Shell koopt de Deense producent van hernieuwbaar gas, Nature Energie, voor 1,9 miljard euro. Deze onderneming is de grootste Europese producent van gas uit afval. Naast de fabrieken gaat het om de aanlevering van grondstoffen en infrastructuur, een aantal projecten in ontwikkeling en de technische kennis over hernieuwbaar gas.

De overname past in de ambitie van Shell om te groeien in ‘low carbon’ brandstoffen. Shell is in de VS al actief op het gebied van hernieuwbaar gas (Renewable Natural Gas, RNG). Het heeft hier één fabriek in bedrijf en vier installaties onder constructie. Met de aankoop van Nature Energy krijgt de onderneming er een Europees productieplatform bij.

Nieuwe fabrieken

Nature Energy werd in 1979 opgericht als distributeur van aardgas. In 2015 bouwde het bedrijf haar eerste biogasinstallatie in Denemarken. Momenteel heeft Nature Energy 14 biogas-fabrieken in bedrijf met een totale productie van 6.5 mln MMBtu/jaar (ca. 184 miljoen kubieke meter per jaar). Het bedrijf heeft daarnaast ongeveer dertig nieuwe fabrieken in Europa en de VS in ontwikkeling. Een derde van deze projecten is al vergevorderd en kunnen op relatief korte termijn ruim 260 miljoen kubieke meter biogas produceren. Het gaat om projecten in Denemarken, Nederland en Frankrijk. Momenteel werken er 420 mensen bij Nature Energy in Europa en Noord Amerika.

Shell neemt Nature Energy over van het consortium bestaande uit vermogensbeheerder Davidson Kempner, private equity partnerschap Pioneer Point Partners en het pensioenfonds Sampension. De overname wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 afgerond.

 

 

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl