Lees de special Project en Innovatie 2022 nu tijdelijk online

Niet vaak hebben de Nederlandse en Vlaamse industrie zoveel  investeringsaankondigingen gedaan als de afgelopen periode. De hele industrie lijkt op de schop te gaan. Misschien dat de groene waterstofplannen wel de boventoon voeren, maar vlak ook andere transitieterreinen niet uit. Denk aan circulaire grondstoffen, biobrandstoffen en meer. En natuurlijk het afvangen en ondergronds opslaan van CO2, oftewel CCS. Hoewel dit wellicht wat vertraging oploopt door de onzekerheden rond het Porthos-project.

Verder in deze special: Om de CO2-uitstoot van haar chipsfabriek in Broek op Langedijk drastisch te reduceren, stapt PepsiCo over van aardgas op duurzame elektriciteit. Eneco faciliteert de elektrificatie van de fabriek. Hoewel een elektrische boiler veel gemakkelijker en goedkoper zou zijn, kiezen de twee bedrijven ervoor de chipsfabriek te elektrificeren met een e-heater in combinatie met hoge temperatuur warmte-opslag van Kraftblock.

En wie de plannen voor groene waterstofproductie in Nederland en België een beetje volgt, ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Daarom proberen we het een en ander op een rijtje te zetten. Als alle aankondigingen daadwerkelijk doorgaan, dan staat nu al de Nederlandse ambitie van vier gigawatt aan elektrolyzers voor 2030 volop in de steigers. Vlaanderen is wat voorzichtiger met zowel ambities als aankondigingen. Lees er meer over in het artikel Van 1 naar 4000 megawatt in acht jaar.

Waterstof speelt een belangrijke rol in het vergroenen van de industrie en de reductie van CO2-uitstoot. Nederland heeft daarbij een relatief gunstige uitgangspositie. Grote windparken voor de Nederlandse kust leveren energie voor de productie van groene waterstof en via de zeehavens van Rotterdam en Delfzijl kan deze ook worden geïmporteerd. Om alle industriële clusters te voorzien van groene waterstof en met elkaar te verbinden, werkt Gasunie aan een nationaal waterstofnetwerk.

Ook in deze special; Grondstoffen uit afvalplastic
In Europa wordt jaarlijks dertig miljoen ton kunststofafval ingezameld. Ruim 85 procent daarvan wordt verbrand, gestort of geëxporteerd. Naast de impact op het milieu gaan hierbij kostbare grondstoffen verloren. In de afvalverwerkende en chemische industrie wordt dan ook hard gezocht naar alternatieven. Naast innovaties in het mechanisch recyclen zijn er diverse pilots en projecten in  chemisch recyclen waarbij uit afvalplastic weer hoogwaardige grondstoffen voor nieuw plastic worden gewonnen.

Lees er meer over in de special Project en Innovatie – 2022. Bij de lezers op 29 november op de mat maar nu tijdelijk online al door te bladeren.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl