Dragons’ Den: industriële zonnewarmte en -stroom

Het Utrechtse bedrijf Suncom Energy kan geconcentreerde zonnewarmte produceren voor de industrie. Bovendien ontwikkelde het een betaalbare warmtebatterij. Continue levering van warmte en stroom uit zonne-energie lijkt daarmee een stap dichterbij. Tijdens Dragons’ Den of Transition (DDoT) zoekt de start-up industriële partners om dit beter vermarktbaar te maken.

Oprichter Henk Arntz wilde zijn bedrijf bewust nog even onder de radar houden. Eerst moesten hij en zijn team bewijzen dat hun ontwerpen werkten. Met twee patenten op zak durfde hij dat onlangs aan. En meteen won hij een innovatieprijs van TKI Energie en Industrie en staat hij op 30 november op het podium tijdens de tweede Dragons’ Den of Transition, tijdens EIES22 op Brightlands Chemelot Campus.

500 graden Celsius

Het concept van Suncom is een combinatie van twee technieken. Ten eerste gebruikt het bedrijf parabolische spiegels om zonnewarmte op te vangen. Geen nieuwe techniek, maar de start-up heeft het voor elkaar gekregen met een veel compacter systeem. Bestaande parabolische spiegels zijn gemakkelijk zeven meter breed en honderd meter lang en zijn daardoor enorm duur. De spiegels van Suncom zijn veel kleiner. De systemen moeten passen in modules ter grootte van een container, die afzonderlijk veel betaalbaarder zijn.
De crux van Suncoms technologie ligt in een speciaal ontworpen ontvanger in het brandpunt van de spiegels. Hier wordt vloeistof doorheen gepompt, die wordt verwarmd door geconcentreerde zonnewarmte. Door het speciale ontwerp van de ontvanger kunnen temperaturen tot 500 graden Celsius worden bereikt. De hete vloeistof kan tussentijds worden opgeslagen in een warmtebatterij. Een temperatuur die dus zelfs voor de chemische industrie interessant is.

24 uur per dag

Wat het concept van Suncom nog aantrekkelijker maakt, is de warmtebatterij. De starter is erin geslaagd zeer efficiënt grote hoeveelheden warmte op te slaan in goedkope materialen. ‘Volop beschikbaar natuurlijk gesteente’, stelt Henk Arntz. ‘Daardoor kunnen we met onze techniek energie maar liefst tien keer goedkoper opslaan dan bijvoorbeeld lithiumbatterijen.’ Het mooie is dat de hoogwaardige warmte eventueel ook kan worden omgezet in elektriciteit. Daardoor kan het beoogde systeem straks 24 uur per dag warmte of elektriciteit leveren.

Boerderij

Niet alleen heeft Suncom de innovaties al uitgebreid getest, onder meer in de Spaanse stad Almeria, het heeft ook al financiers en investeerders aan zich weten te binden. Na een financiering door de Nederlandse overheid sloten zich vier investeerders aan, waaronder een crowdfundinggroep van meer dan vijftig vrienden en familieleden. De investering van in totaal ruim 2 miljoen euro stelt Suncom nu in staat de technologie te commercialiseren. Volgend jaar al wil de startup een demonstratie-installatie bouwen in de glastuinbouw of op een boerderij.

Industriële partners

Daarna wil Suncom ook stappen zetten naar de grotere industrie. Tijdens DDoT 2022 zoekt het bedrijf daarom industriële partners die hierin willen samenwerken en straks kunnen profiteren van betaalbare duurzaam opgewekte warmte en stroom. En dat 24 uur per dag.

Op 30 November is DDoT het slot-event van European Industry and Energy Summit 2022. Dit jaar weer volledig live op Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl