nieuwe fabriek Repeats Zutphen

Nederlandse plastic recycling start-up breidt uit in Europa

De Nederlandse start-up in plastic-recycling Repeats heeft onlangs een Franse branchegenoot (RG Group) overgenomen. Het bedrijf betaalt 45 miljoen euro voor de onderneming. Eerder nam Repeats al Daly Plastics in Zutphen, Anviplas in Spanje en Polimero in Italië over.

Repeats dat eigenlijk staat voor Recycled PE At Scale verwerkt afvalplastic, met name landbouwfolie, tot granulaat voor nieuwe producten zoals verpakkingsfolie.  Momenteel bouwt de start-up in Zutphen een grote en geautomatiseerde verwerkingsfabriek voor polyethyleenfolie in Europa. Hier wordt het afvalplastic met behulp van een volautomatische hightech installatie gesorteerd en tot granulaat verwerkt.

Acquisities

Repeats Group wordt ondersteund door het particuliere investeringsfonds Ara Partners. Dit fonds stelde € 100 miljoen ter beschikking aan de start-up om te investeren in de uitbreiding van de Europese markt voor recycling van afvalplastic. Met dit kapitaal kan Repeats snel acquisities doen om een ​​Europees platform voor plastic recycling te bouwen. Sinds de start van Repeats in november 2021 zijn er al vier acquisities gedaan. Twee ervan staan in de steigers en zullen voor eind 2023 worden beklonken.

Schaalvergroting

Martin van Putten, partner van IQ Communications, dat de communicatie voor Repeats doet, legt uit dat schaalvergroting noodzakelijk is om in deze sector te overleven. ‘De kunststofrecyclingindustrie is een kwetsbare sector. Het zijn veelal familiebedrijven die kleinschalig werken. Ze kunnen niet de hoeveelheden produceren die een multinational in bijvoorbeeld de voedingsindustrie nodig heeft.’ Er is nu een tekort aan gerecycled plastic en regelgeving verplicht bedrijven om wel gebruik te maken van gerecycled plastic. ‘Er is dan ook behoefte aan schaalvergroting en professionalisering van de sector. De kleinere bedrijven zijn zeer bereid om de volgende stap te maken, maar hebben niet de investeringscapaciteit om op te schalen. Dat kan met een Europese consolidatie. Wij kunnen investeren in de modernste technieken voor het scheiden van afval. Door de schaalgrootte kunnen wij ons richten op het automatiseren van de processen in de verwerkingsinstallaties.’

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl