Lhyfe wil 200 MW waterstoffabriek bouwen in Delfzijl

Waterstof-starter Lhyfe wil een groene waterstoffabriek met een capaciteit van 200 megawatt bouwen in Delfzijl. De fabriek zal voor de elektrolyse gebruikmaken van windenergie op zee.

De installatie zal een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van meer dan 20.000 ton groene waterstof, wat overeenkomt met 55 ton per dag, waardoor over een periode van tien jaar 2,2 miljoen ton CO2-uitstoot wordt bespaard. De ingebruikname van de groene waterstofinstallatie is ten vroegste gepland voor 2026.

Lhyfe zegt dat het al de nodige grond heeft ingekocht en de elektrische aansluiting op hernieuwbare energie heeft geregeld. Wel is de realisatie nog afhankelijk van nodige vergunningen en een uiteindelijk investeringsbeslissing.

Grote afnemer

Delfzijl is volgens Lhyfe een ideale locatie voor hernieuwbare groene waterstofproductie. ‘Omdat het direct toegang heeft tot hernieuwbare energieën vanuit de offshore windkrachtcentrales die voor de kust liggen’, stelt Luc Graré, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. ‘Groningen is een van Europa’s pioniers als het gaat om de energietransitie. Het doel van de regio is om de toonaangevende waterstofvallei van Noordwest-Europa te worden en een complete waardeketen op te bouwen van productie, opslag en transport van groene waterstof. Wij staan volledig achter deze ontwikkeling en zijn er trots op deel uit te maken van deze reis.’ Het bedrijf benadrukt dat Delfzijl al een grote afnemer is van waterstof als chemische grondstof en verwacht dat de vraag daar in de toekomst aanzienlijk zal toenemen.

Niet wachten

Tijdens de Hydrogen Trail Europe, begin zomer, bezocht de redactie van Industrielinqs starter Lhyfe in West-Frankrijk. Het is een jong bedrijf dat met haar dynamische en proactieve aanpak veel kapitaal aan zich weet te binden. Het bedrijf wacht niet, maar leert door te doen. Aan de westkust in Frankrijk, in Bouin, produceert een 2 megawatt elektrolyzer van het bedrijf sinds vorig jaar waterstof uit zeewater. En eind september 2022 liet Lhyfe in Saint-Nazaire een pilotinstallatie te water voor productie van waterstof op zee. De elektrolyzer op een drijvend platform wordt op ongeveer 26 tot 30 kilometer van de kust, in de Atlantische Oceaan direct aangesloten op een drijvende windturbine van Vestas.

De filosofie van Lhyfe is om niet te wachten, maar nu al te beginnen met kleinere installaties om later op te schalen. Zodoende wil het bedrijf pionieren en opschalen op grond van de lessen die het leert. Voor verschillende plaatsen in Europa, waaronder ook Nederlandse en Duitse industriële clusters, ontwikkelt de starter plannen voor installaties met een capaciteit van tientallen en zelfs honderdtallen megawatts. Doordat het bedrijf jong is, is het nog nauwelijks onderdeel van bestaande systemen. Daardoor zit het niet vast aan bestaande locaties of bijvoorbeeld een enorm personeelsbestand. Het kan daardoor de situatie zelf opzoeken en zelfs naar zijn hand zetten.

 

 

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl