HyCC wil waterstoffabrieken bouwen voor Duitse chemie

Het Nederlandse waterstofbedrijf HyCC en het Duitse gasbedrijf VNG hebben het project ‘GreenRoot’ gelanceerd voor de ontwikkeling van grootschalige groene waterstofproductie in Midden-Duitsland. De twee bedrijven hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst (MoU) getekend.
 
HyCC en VNG starten met een onderzoek naar de technische haalbaarheid en de potentie van groene waterstofproductie om industrie in Midden-Duitsland te verduurzamen. Het doel is om in de regio de komende drie tot vijf jaar één of meerdere groene waterstoffabrieken op industriële schaal te ontwikkelen. Midden-Duitsland, waaronder het Ruhr-gebied is de thuisbasis van een grote chemische industrie en een grote potentiële markt voor groene waterstof.

Flinke stap

Stijn van Els, CEO van HyCC ziet vooral veel mogelijkheden door de combinatie van de expertise van HyCC ‘op het gebied van elektrolyse  de ervaring van VNG in het leveren van duurzame energie aan de regio.’

Ulf Heitmüller CEO van VNG: ‘We hebben oplossingen op industriële schaal in waterstof nodig ter ondersteuning van de Duitse energietransitie. Onze thuisregio in Midden-Duitsland is hiervoor de ideale locatie en hiermee zet VNG weer een flinke stap vooruit met groene gassen.’

Gepland

In Nederland heeft HyCC al verschillende concrete plannen voor de bouw van waterstoffabrieken. Afgelopen zomer kondigde HyCC en Port of Amsterdam de bouw aan van een groene-waterstoffabriek van maar liefst 500 MW. Deze zou in 2027 operationeel kunnen zijn in het Amsterdamse havengebied. Ruim voor die tijd is de opening van waterstoffabrieken gepland in Delfzijl.

 

Delen:
Tags

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl