Plannen Uniper en Vesta voor groene amonniakhub in Vlissingen

Uniper en Vesta willen de komende jaren een bestaande terminal van Vesta in Vlissingen opknappen en uitbreiden voor de opslag van ammoniak. Het moet de eerste groene ammoniak hub worden in Noord-West Europa.

Met onder andere de opslag in Zeeland wil Uniper toegang krijgen tot de groeiende Noordwest-Europese markt voor groene ammoniak en waterstof.  Het project loopt parallel aan de plannen om een ammoniakterminal te bouwen in Wilhelmshaven. Daar bouwt het energiebedrijf ook de eerste LNG-importterminal in Duitsland.

Zie ook de vlog die we maakten tijdens Hydrogen Trail Europe.

Begin 2026

Vesta Terminals heeft momenteel in Vlissingen 60.000 m³ gekoelde opslagcapaciteit voor ammoniak zal als toekomstige hub een initiële doorvoercapaciteit van 0,96 miljoen ton per jaar aankunnen. De terminal is goed gelegen voor de aanvoer van groene ammoniak via zeeschepen die wordt overgeladen in binnenschepen en tankwagons per spoor. In een tweede fase kan de doorvoercapaciteit van de faciliteit verdubbeld tot 1,92 miljoen ton per jaar. Bovendien zal de terminal worden aangesloten op het Nederlandse waterstofnet. De ingebruikname en start van de werkzaamheden is gepland voor begin 2026.

 

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl