Noordzee

Shell en Exxon willen af van deel NAM

Shell en ExxonMobil zetten delen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in de verkoop. Dat meldt Reuters op basis van geheime documenten en verschillende industriële bronnen. De multinationals gokken volgens het persbureau op stijgende energieprijzen tegen de achtergrond van de spanningen met Rusland. Dat kan verkopers aantrekken.

Shell en ExxonMobil zijn beide voor 50 procent eigenaar van de NAM. Volgens Reuters zou de verkoop naar verwachting zo’n 1 miljard dollar kunnen opleveren.

Etalage

Shell had vorig jaar al aangekondigd dat het onderdelen van de NAM in aparte bv’s zet vooruitlopend op een verkoop. Het gaat niet om het gehele bedrijf. Zo blijven de veelbesproken gaswinning in Groningen en ook de gasopslagen in Norg en Grijpskerk buiten een eventuele deal.

Shell en Exxon zijn onlangs begonnen met de verkoop van de offshore-gasactiviteiten van de NAM, die tientallen velden en ongeveer 20 offshoreplatforms.  Ook een netwerk van pijpleidingen en drie verwerkingsfabrieken staan in de etalage, stelt Reuters.

Lopend beleid

De ontwikkeling zou niets te maken hebben met de gekte op de energiemarkt, maar onderdeel zijn van lopend beleid, aldus ingewijden.

 

 

 

Delen:
Tags

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl