Spin-off UAntwerpen werkt aan proeffabriek met CO2 als grondstof

Oxylum, een spin-off van Universiteit van Antwerpen, wil een proeffabriek bouwen met CO2 als grondstof voor chemicaliën. De proof of concept op laboschaal is er en dat wordt nu volop verder opgeschaald en onderzocht.
‘Het einddoel is een pilootinstallatie in een industriële cluster, zoals de haven van Antwerpen’, hoopt CEO Bert De Mot. ‘Zo kunnen we de CO₂ van een fabriek omzetten in producten die meteen in de haven kunnen gebruikt worden. Nog dit jaar proberen we een installatie van 1 kilowatt te maken, waarmee we tot 3 kilo mierenzuur per dag kunnen produceren. Die installatie moet dan dienen als lanceerplank om de technologie de volgende jaren op te schalen tot een volwaardige pilootinstallatie die tot 2000 ton mierenzuur per jaar produceert. Voortbouwend op meer dan tien jaar onderzoekservaring in de elektrochemie hebben wij ultramoderne katalysatoren en reactoren ontwikkeld om deze reactie onder de meest optimale omstandigheden uit te voeren. Nu zijn we klaar om onze technologie uit het lab te halen en de toekomst van de chemie te tonen.’

Mierenzuur

In welke hoogwaardige chemicaliën wordt CO₂ in het Oxylum-lab omgezet? “We focussen ons in onze proefinstallatie op mierenzuur”, vertelt CTO Sander Neukermans aan. ‘Mierenzuur of methaanzuur wordt onder meer gebruikt om kalkaanslag in wc’s en sanitair te verwijderen, of als conserveermiddel in de landbouwindustrie, of als intermediair in de farmaceutische of de textielindustrie. Momenteel wordt het nog via een tussenstap uit aardgas gemaakt, maar wij kunnen het dus met onze technologie rechtstreeks uit CO₂ produceren.’

Ethyleen

‘In tweede instantie kijken we ook naar ethyleen, om uit CO₂ te vervaardigen’, aldus De Mot. ‘Voor de productie van plastics. Ethyleen wordt momenteel ook uit aardolie gewonnen. Er bestaan wel al bioplastics, maar het probleem is dat die eigenschappen toch niet helemaal gelijk zijn aan de eigenschappen van plastic nu en dat dat problemen veroorzaakt. Door ethyleen hernieuwbaar te maken, kunnen we exact dezelfde plastics als nu maken op moleculair niveau, maar in plaats van te vertrekken van aardolie, vertrekken we van CO₂.’
Delen:
Tags

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl