LNG-capaciteit EemsEnergyTerminal volledig uitverkocht

Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal verkocht ook de resterende capaciteit in de LNG-terminal in de Eemshaven. Engie neemt de laatste 1 miljard kuub (bcm) af. Al eerder werden contracten afgesloten met het Tsjechische ČEZ en Shell Western LNG. De totale acht miljard kuub die beschikbaar is in de Eemshaven is hiermee ‘uitverkocht’. De eerste levering van LNG via de terminal vindt naar verwachting al medio september plaats.

Tot dit jaar had Nederland alleen een LNG-terminal in de haven van Rotterdam (Gate). Met de uitbreiding in de Eemshaven en de optimalisatie van de terminal in Rotterdam verdubbelt de importcapaciteit voor LNG. De nieuwe LNG-terminal in de Eemshaven zal bestaan uit twee Floating Storage and Regasification Units: de Exmar S188 en de Golar Igloo. De verwachting is dat deze begin september in de Eemshaven arriveren.

Voorzieningszekerheid

Onlangs is de S188 aangekomen in de haven Rotterdam, waar ze zal worden klaargemaakt voor haar taken in de Eemshaven. De Golar Igloo zal als eerste een aansluiting krijgen op het Nederlandse aardgasnet, daarna volgt de S188. Samen hebben de twee FSRU’s een doorvoercapaciteit van ongeveer 8 bcm per jaar, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de voorzieningszekerheid en een afnemende afhankelijkheid van Russisch gas.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl