Chevron Phillips Chemical investeert in Vlaamse sites

Chevron Phillips Chemical verdubbelt haar productiecapaciteit voor polyalfaolefinen (PAO) in Beringen. Zodra de vergunningen rond zijn, bouwt het bedrijf een nieuwe eenheid die de totale capaciteit van de Belgische site op 120.000 ton PAO per jaar brengt. De opstart van de nieuwe eenheid is gepland voor 2024.

PAO’s worden gebruikt in producten als smeermiddelen, vetten en vloeistoffen. De vraag naar PAO’s groeit dankzij de prestaties van deze moleculen bij extreme temperaturen. Maar ook door nieuwe toepassingen, zoals elektrische en zuinige voertuigen en warmteoverdrachtsvloeistoffen.

Chevron Phillips Chemical produceert PAO’s in Beringen en in Baytown (Texas, Verenigde Staten). In Beringen gaat het nu nog om 60.000 ton per jaar. De nieuwe unit gaat lage-viscositeits-PAO produceren. Volgens De Tijd investeert Chevron Phillips Chemical 130 miljoen euro in het project.

HDS-eenheid

In Tessenderlo begon Chevron Phillips Chemical eind april ook al met de bouw van een ontzwavelingseenheid (HDS). Het bedrijf produceert er mercaptanen, chemicaliën gemaakt van zwavel. Ze worden gebruikt in tal van toepassingen zoals additieven en antioxidanten, maar het meest bekend zijn ze omdat ze aan aardgas worden toegevoegd om dit een geur te geven.

De HDS-eenheid gaat zwavel, nu nog een afvalstroom in de fabriek in Tessenderlo, omzetten in waterstofsulfide, een grondstof die ter plaatse zal worden gebruikt voor de productie van mercaptanen. De eenheid zal ook de SO2-uitstoot verminderen en brandstof produceren voor gebruik in een nieuwe warmtekrachtkoppelingseenheid die stoom en elektriciteit produceert voor de faciliteit. De opstart van de HDS-unit staat gepland voor de zomer van 2023. Investering: 28 miljoen euro.

Foto: Chevron Phillips Chemicals

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl