Shell geeft officieel startsein voor 200 MW elektrolyzer

De bouw van waterstoffabriek Holland Hydrogen I kan beginnen nu Shell een definitieve investeringsbeslissing heeft genomen voor het project. Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel.

Shell bouwt de 200 MW elektrolyzer op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven. De stroom voor de elektrolyzer komt van Hollandse Kust (noord). Dit offshore windpark van 759 MW moet al in 2023 operationeel zijn en is een joint venture van Shell en Eneco. Thyssenkrupp gaat de installatie van 200 MW bouwen. Het Duitse technologiebedrijf levert elektrolysemodules van elk 20 megawatt. De waterstoffabriek kan straks 60.000 kilogram waterstof per dag produceren.

Raffinaderij

De waterstof gaat over drie jaar via de nog aan te leggen HyTransPort-pijpleiding naar het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam (voorheen Shell Pernis). Daar gebruikt de raffinaderij het om de productie van bijvoorbeeld benzine, diesel en kerosine te verduurzamen. De groene waterstof vervangt in het productieproces jaarlijks ongeveer 20.000 ton grijze waterstof, dat nu nog wordt geproduceerd uit aardgas.

Shell is ook van plan om met partners in de sector een Europees netwerk van waterstofvulpunten op te bouwen, om het zware transport te verduurzamen. De fabriek produceert voldoende waterstof voor het dagelijks gebruik van ongeveer 2.300 zware vrachtwagens. Onlangs opende Shell in Emmen het eerste openbare waterstofvulpunt in Nederland voor zware vrachtwagens en bussen.

Waterstofleiding

In april tekende Shell al een overeenkomst om gebruik te maken van HyTransPortRTM. Deze 32 kilometer lange waterstofleiding van Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam loopt vanaf de Maasvlakte naar Pernis. De waterstofleiding zal eind 2024, begin 2025 in gebruik zijn. Op termijn wordt de pijpleiding op het nationale en internationale waterstofnetwerk aangesloten.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl