Planning windenergie op zee 2030 gereed

De ministerraad stelde op voorstel van minister Jetten voor Klimaat en Energie vast waar en wanneer de extra aangekondigde windparken op zee komen voor 2030. De aanbesteding voor deze windparken, die 10,7 gigawatt energie zullen leveren, wordt vanaf 2025 geopend.

Samen met de al eerder geplande elf gigawatt leveren windmolens op zee rond 2030 ongeveer 21 gigawatt aan energie. Dit is ongeveer 75 procent van het huidige elektriciteitsverbruik van ons land. TenneT krijgt de opdracht om voor de extra windparken de netaansluitingen naar land aan te leggen.

Minister Jetten: ‘We willen van de Noordzee onze grootste groene energiebron maken. Dat is een enorme klus. De bouw van een windpark en de aansluiting op het elektriciteitsnet duurt meerdere jaren, waarbij we constant oog hebben voor de ecologische impact. Om onze doelen voor 2030 te halen, maken we nu haast om de windparken zo snel mogelijk te laten draaien.’

Zestien miljard euro

De aanleg van de extra verbindingen voor het elektriciteitsnet op zee vergt een investering van ongeveer zestien miljard euro. Om de aanleg volgens planning te realiseren gunt TenneT contracten voor de fabricage van de platforms, kabels en apparatuur vóórdat de definitieve vergunningen zijn verkregen.

Onlangs hebbenspraken Nederland, Denemarken, Duitsland en België af om voor 2050 windparken met een totaal vermogen van 150 gigawatt in de Noordzee te bouwen. Met een doel van 65 gigawatt voor 2030. Nederland neemt 21 gigawatt hiervan voor haar rekening.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl