Lanxess en Advent nemen DSM Engineering Materials over

Speciaalchemiebedrijf Lanxess en private equity-investeerder Advent nemen gezamenlijk DSM Engineering Materials over. De bedrijven richtten daarvoor een joint venture op voor technische polymeren. Lanxess brengt zijn high performance materials in de joint venture, die zich voornamelijk focust op de automotive markt.

De nieuwe joint venture concentreert zich met name op de automobielindustrie. Die gebruikt de polymeren onder meer voor lichtgewicht elementen in structurele onderdelen. Maar ook in het interieur, waar ze vaak metalen onderdelen vervangen. De materialen besparen daarmee gewicht en verminderen de CO2-uitstoot van auto’s. De bedrijven verwachten de grootste groei in de elektromobiliteit. De producenten van elektrische suto’s gebruiken  polymeren bijvoorbeeld bij de constructie van batterij- en laadsystemen, elektronische regelsystemen en vermogenselektronica.

De nieuwe joint venture betaalde 3,7 miljard euro voor de overname van DSM Engineering Materials (DEM). De activiteiten van DEM vertegenwoordigen een omzet van 1,5 miljard euro.

Lanxess brengt zijn business unit High Performance Materials (HPM) in de joint venture. HPM levert hoogwaardige polymeren voor  de automobielindustrie. De business unit behaalt een jaaromzet van 1,5 miljard euro.

Polyamiden, polyesters en polymeren

DSM’s Engineering Materials-activiteiten omvatten polyamiden (PA6, PA66) en diverse speciale materialen (PA46, PA410 en speciale polyesters, alsmede PPS). Ongeveer 2.100 werknemers werken voor de divisie in acht productie- en zeven onderzoeksvestigingen in alle relevante markten wereldwijd. Naast Europa en de VS is de divisie bijzonder sterk vertegenwoordigd in Azië.

HPM produceert technische PA6- en PBT-polymeren en thermoplastische vezelcomposieten. In totaal werken er wereldwijd 1.900 werknemers voor HPM op tien productie- en zeven onderzoek locaties. Het wereldwijde productienetwerk wordt gekenmerkt door een hoge mate van achterwaartse integratie. De ruggengraat is de vestiging in Antwerpen. Daar produceert HPM niet alleen PA6-polymeren, maar ook relevante voorproducten zoals caprolactam en glasvezel.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl