Gidara Energy bouwt ook een circulaire methanolfabriek in Rotterdam

Gidara Energy gaat in de haven van Rotterdam vanaf 2025 niet-recyclebaar afval omzetten in methanol. Als de vergunning is verstrekt, begint het bedrijf in de eerste helft van 2023 met de gedetailleerde engineering en constructie van de fabriek in het Botlek-gebied.

Vorig jaar kondigde het bedrijf al de bouw van een fabriek aan in de haven van Amsterdam. De twee installaties zullen identiek zijn en gebruik maken van Gidara’s gepatenteerde vergassingstechnologie.

Breed netwerk

Volgens CEO Wim van der Zande wil Gidara met de snelle expansie anticiperen op de groeiende vraag naar schonere brandstoffen. ‘Aangezien wij ons ontwerp hebben gestandaardiseerd en onze toepassing hebben gemodulariseerd, kunnen wij de faciliteit in Amsterdam rechtstreeks in Rotterdam kopiëren.’

De installatie in Rotterdam vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 350.000 ton kooldioxide-equivalenten per jaar. De fabriek krijgt een jaarlijkse capaciteit van ongeveer  90.000 ton hernieuwbare methanol, door omzetting van 180.000 ton plaatselijk niet-recyclebaar afval. Het afval wordt momenteel verbrand.

Reststoffen

Alle nevenstromen van het conversieproces in de fabriek worden gebruikt. De CO2 wordt afgevangen en naar kassen in de regio worden getransporteerd. De reststoffen worden gebruikt voor de cementproductie. Andere stromen zoals ammoniak en zouten wil Gidara verkopen als  grondstof voor andere industrieën en strooizout.

> Lees meer over de fabriek in de haven van Amsterdam.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl