Christian Spruijt (Huntsman) finalist Techniekheld 2022

Als operator ging Christian Spruijt bij Huntsman in Rotterdam van fabriek naar fabriek. Hij leerde daardoor telkens bij en het werd nooit saai. Nu hij zich met automatiseringsprojecten bezighoudt, veranderen mogelijkheden en zijn omgeving bijna met de dag. ‘Ik verveel me echt geen moment.’ Christian Spruijt is finalist van de verkiezing van de Techniekheld 2022. Op 22 juni tijdens het iLinqs-festival is de bekendmaking.

‘Ik heb uitdagingen nodig. In een sleur raken is niets voor mij’, stelt Christian Spruijt. En die uitdagingen heeft hij bij chemiebedrijf Huntsman sinds 2003 telkens weer gevonden. Tot 2015 heeft hij als procesoperator bij alle fabrieken van de Rotterdamse productielocatie gewerkt. Elke fabriek had zijn eigen bijzonderheden, die hij zich gedreven eigen maakte.  

Ingeleend 

Op de middelbare school wilde het nog niet zo vlotten. Daarom was hij blij dat hij Vapro B haalde, bij toen nog net de bedrijfsschool van Shell Pernis. In die tijd werd de opleiding overgenomen door uitzendbureau Randstad. Via deze organisatie kwam hij in 2003 terecht bij Huntsman. Eerst ingeleend, gevolgd door een vast dienstverband. In 2010 haalde hij Vapro C. Elke keer dat hij een overstap maakte naar een andere fabriek op de Huntsman-site leerde hij weer bij.  

 Vertaalslagen 

Totdat hij rond 2014, 2015 zo ongeveer alles wel had gezien als procesoperator. Inmiddels was hij ook al zijn HBO-opleiding chemische technologie aan het afronden. ‘Mijn afstudeer-scriptie wordt trouwens ook uitgevoerd bij Huntsman. Ik had een oplossing gevonden voor de vorming van een vervuilende stof in een van de processen.’ Het was duidelijk tijd voor een nieuwe stap en die vond hij ook weer binnen het chemiebedrijf. Hij werd projectmatig operator. Dus niet van één fabriek, maar hij kon zijn kennis en ervaring inbrengen bij meerdere nieuwbouw- en verbeterprojecten. Immers als operator kijk je anders naar een nieuwe installatie of een voorgestelde verbetering dan bijvoorbeeld een engineer. ‘Ik kan met mijn ervaring beoordelen of voorgestelde oplossingen wel werken in de praktijk. Of ze wel praktisch haalbaar zijn.’ Het gaat om de vertaalslag van de tekentafel naar de praktijk.  

Praktijk 

Zo raakte Spruijt in 2015 betrokken bij een migratie van de procesautomatisering van de MDI-2, het kloppend hart van de Rotterdamse site. MDI staat voor methyleendifenyldi-isocyanaat en is een grondstof voor polyurethaan, wat bijvoorbeeld terug te vinden is als zacht schuim in matrassen. ‘De fabriek ging bij de besturing volledig over naar een nieuw platform, Delta V. Ik merkte dat automatisering me erg boeide. En dat mijn kijk daarop ook welkom was. Ik benader de besturing van de fabriek vanuit de blik van een operator en vanuit de chemische technologie. Daardoor kan ik snel zien of iets werkt in de praktijk. Ik heb vervolgens veel opleidingen gedaan, onder meer bij procesautomatiseerder Emerson. En dan ga je snel.’ 

Digital twin 

Inmiddels is Spruijt betrokken bij grotere projecten, vaak gericht op verbetering van de besturing van bestaande fabrieken. Voor MDI-2 heeft hij grotendeels de besturing herschreven waardoor de chemische verhoudingen beter behouden worden. En bovendien is de bestuurbaarheid verbeterd. Ook is de fabriek nu beter voorbereid op slimmere manieren van besturen, denk hierbij aan advanced control. Spruijt: ‘Op die manier gaan we op zoek naar de maximale capaciteit van de fabriek. Of we kunnen focus leggen op minder energieverbruik.’  Hij is ook beheerder van het zogenoemde Operator Training Systeem (OTS).  Dat wordt niet alleen voor trainingen gebruikt; ook worden grote wijzigingen digitaal getest voordat ze geïmplementeerd worden. Het OTS is een digital twin van de fysieke fabriek. 

Mogelijkheden 

Zo kan het zijn dat de grand old lady MDI-1, die er bijna vijftig jaar staat, nog steeds verbeterd kan worden. ‘Door de jaren heen heeft ze door tweaken en uitbreidingen al een drie keer zo grote capaciteit als in het begin. En er zit nog steeds rek in.’ Bepaalde zaken kun je niet aanpassen. Met name het fysieke ontwerp zou nu anders zijn. Maar vooral op het gebied van automatisering zijn er nog mogelijkheden. Spruijt werkt bijvoorbeeld aan de aanpassing van de besturing.  Daarmee wordt de betrouwbaarheid verhoogd en tegelijkertijd voorbereid op slimmere manieren van het besturen. ‘Of de MDI-1 er daardoor over tien jaar nog staat? Ik denk nog wel veel langer.’ 

Geen moment 

Op zoek naar de mogelijkheden, is het een groot voordeel dat hij zelf in de fabriek heeft rondgelopen en ondertussen chemische technologie studeerde. Daardoor kan hij in verschillende projecten eraan bijdragen dat de fabrieken in Rotterdam aan de top mee blijven draaien. De ervaringen en leerpunten worden weer gedeeld met de andere fabrieken van Huntsman elders in de wereld en omgekeerd. Zodoende verandert er veel in de omgeving van Christian Spruijt. ‘Daardoor blijft het interessant. Ik verveel me echt geen moment.’ 

iLinqs 2022

De industrie en andere technische sectoren hebben veel techniekhelden nodig. Zeker nu transitie en digitalisering steeds om meer en andere expertise vragen. Industrielinqs wil daarom helden uit de techniek in het zonnetje zetten. Tijdens iLinqs, Festival van de Industrie wordt op 22 juni in Rotterdam de winnaar bekend gemaakt.

Techniekhelden zijn technici die onmisbaar zijn voor het bedrijf of die iets bijzonders doen of hebben gedaan met grote impact. Heeft u een collega die u in het zonnetje wilt zetten? Laat het ons weten via redactie@industrielinqs.nl

Delen:

breg@industrielinqs.nl