Groene waterstof joint venture HyCC officieel van start

Chloorchemiebedrijf Nobian en de Engelse investeerder Macquarie’s Green Investment Group rondden de deal over waterstofbedrijf HyCC officieel af. Daarmee kan het bedrijf de productie van groene waterstof versneld opschalen voor de verduurzaming van industriële energiegrootverbruikers.

In december 2021 werden Nobian en GIG het eens over het gedeelde eigendom van de joint venture HyCC. Het nieuwe bedrijf is gespecialiseerd in waterelektrolyse op industriële schaal. De  ervaring van Nobian met elektrolyse voor de chloorchemie, kan zij nu combineren met GIG’s ervaring met duurzame projectontwikkeling en financiering.

Vierhonderd megawatt

HyCC heeft momenteel meer dan vierhonderd megawatt aan groene waterstofprojecten in ontwikkeling. Het bedrijf ontving onlangs alle benodigde vergunningen voor Europa’s eerste twintig megawatt waterstoffabriek, Djewels, in Delfzijl. In februari kondigde het bedrijf aan om samen met bp verder te werken aan H2-Fifty. Een project met een capaciteit van 250 megawatt in Rotterdam. Andere projecten zijn onder meer een veertig megawatt fabriek in Delfzijl voor de levering van waterstof voor duurzame vliegtuigbrandstof. En een honderd megawatt project in IJmuiden met Tata Steel en de Port of Amsterdam.

Delen:

breg@industrielinqs.nl