Paul Karrenbeld van Van Wijhe finalist Plant Manager of the Year 2022

Het is niet eenvoudig als je de derde speler bent in de Champions League van de verfindustrie en niet het budget van de grote teams hebt. Toch weet Koninklijke Van Wijhe Verf op te boksen tegen de grote jongens. Het is aan Plant Manager Paul Karrenbeld om het 63 koppige team naar de toekomst te leiden. Want daar voert met name duurzaamheid de boventoon. Karrenbeld is finalist Plant Manager of the Year.

Natuurlijk is Paul Karrenbeld niet onbevooroordeeld. Maar als je volgens hem schilders blind laat kiezen tussen de gangbare verfmerken, komt Wijzonol vaak als beste uit de bus. Die kwaliteit en reputatie bouwde het familiebedrijf in ruim honderd jaar op en moet nog steeds dagelijks worden waargemaakt.

Intussen worden de eisen en omstandigheden er niet eenvoudiger op. ‘De milieuvoorschriften worden steeds strenger, waardoor we bijvoorbeeld steeds minder conserveringsmiddelen mogen gebruiken’, zegt Karrenbeld. ‘Als het zo doorgaat, komt er een tijd dat de houdbaarheid van verf steeds kritischer wordt. En dat betekent automatisch ook dat je steeds minder voorraden kunt aanhouden en nog meer hygiënische maatregelen in de fabrieken zult moeten nemen.’

Duurzaam

De inspanningen van Van Wijhe om zo duurzaam mogelijk te produceren, zijn al gehonoreerd met het toekennen van de B-Corp status. Uiteraard hebben de inspanningen op de werkvloer grote invloed op de uitvoering van de duurzame ambities. Zo bracht men het waterverbruik significant terug door een zogenaamde dubbele pig en beperkt men de logistieke bewegingen door anders te stapelen.

Zelfs in het logistieke deel van de fabriek zijn onlangs nog optimalisatieslagen gehaald. ‘Afgelopen zomer bouwden we vijf silo’s voor de opslag van poeders’, zegt Karrenbeld. ‘We kozen  ervoor omdat hiermee de handling van de poeders een stuk efficiënter werd, terwijl het ook transport, op- en overslagverliezen en afval voorkomt.’

Familie

Hoe de procesverbeteringen ook bijdragen aan de efficiency, het mooiste van zijn werk vindt Karrenbeld de menselijke kant ervan. Natuurlijk stuur ook ik op KPI’s, maar dit zijn maar cijfers. Belangrijker is om de acties achter de cijfers te doorgronden. Als je mensen het vertrouwen geeft, zijn ze heel goed in staat om zelf te analyseren waar het probleem zit en met fantastische ideeën te komen.’

Lees hier het hele interview met Paul Karrenbeld.

[vc_message]

Verkiezing PMY

De verkiezing van de Plant Manager of the Year wordt jaarlijks georganiseerd en is een initiatief van Industrielinqs in samenwerking met de VNCI, Votob, VOMI, Deltalinqs, Nogepa, het Havenbedrijf Rotterdam. De verkiezing draagt bij aan een positief imago van de Nederlandse industrie door de inspanning en prestaties van plantmanagers te benoemen en te waarderen. Tijdens het iLinqs-festival maken we op 23 juni bekend wie zich komend jaar Plant Manager of the Year 2022 mag noemen.[/vc_message]

Delen:

breg@industrielinqs.nl