Roel Jolling van Polyscope finalist Plant Manager of the Year 2022

Van plantmanager Roel Jolling en zijn team wordt veel flexibiliteit verwacht. Ondanks de volcontinue manier van produceren, moeten ze de fabriek van Polyscope regelmatig omstellen. Deze pitstops vragen om specifieke competenties. ‘Je past hier, of je past hier niet. Daar zit niets tussenin.’ Jolling is finalist Plant Manager of the Year.

 

Met de relatief kleine fabriek, tussen het grote geweld van de bulkchemie op Chemelot, is Polyscope toch zo maar wereldwijd marktleider. Sterker nog, het is zo goed als de enige producent van het volledige spectrum van SMA in de wereld. 

Het is een bijzondere fabriek. Door de grote variatie aan producten, is veel gericht op productovergangen en het omstellen. Soms wordt enkele dagen het ene product gemaakt, waarna de fabriek wordt schoongemaakt en omgesteld om vervolgens enkele weken een ander product te maken. Het vraagt om veel flexibiliteit van het team en de fabriek, stelt Jolling. Als plantmanager heeft hij daarnaast ook nauwe banden met overige afdelingen in de organisatie zoals productontwikkeling, logistiek, verkoop en marketing. De fabriek moet snel kunnen reageren op de marktvraag.  

Weinig verloop

Niet iedereen is geschikt om in de fabriek van Polyscope te werken. ‘Je past hier, of je past hier niet. Daar zit niets tussenin. We hebben een van nature open, platte organisatie en iedereen heeft impact op het eindresultaat. Als je alleen maar omlijnd wilt werken met strakke aansturing, dan is de kans groot dat je niet zult passen. We werken daarom graag met jonge mensen, die nog niet vastgeroest zitten. Maar ook zijn we aantrekkelijk voor oudere medewerkers die hun ei niet meer kwijt kunnen in grote organisaties. De fabriek heeft gelukkig maar weinig verloop.’  

Compliment

Jolling is vooral bijzonder trots op de enorme stappen die Polyscope in ruim anderhalf decennium heeft gezet. ‘We hebben ons sinds 2006 ontwikkeld van het imago van proeffabriekje met een cowboy-mentaliteit naar een professionele wereldmarktleider. Dat we begin dit jaar zijn overgenomen door het veel grotere Vertellus, vind ik daarvan een bevestiging en het voelt als een groot compliment.’ 

Lees in april het volledige interview met Roel Jolling in de komende editie van Petrochem.

[vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-paperclip”]

Verkiezing PMY

De verkiezing van de Plant Manager of the Year wordt jaarlijks georganiseerd en is een initiatief van Industrielinqs in samenwerking met de VNCI, Votob, VOMI, Deltalinqs, Nogepa, het Havenbedrijf Rotterdam. De verkiezing draagt bij aan een positief imago van de Nederlandse industrie door de inspanning en prestaties van plantmanagers te benoemen en te waarderen. Tijdens het iLinqs-festival maken we op 23 juni bekend wie zich komend jaar Plant Manager of the Year 2022 mag noemen.

[/vc_message]

Delen:

breg@industrielinqs.nl