Antwerp@C gaat engineeringfase in

De engineering voor Antwerp@C – de bouw van een gemeenschappelijke CO2-infrastructuur in de haven van Antwerpen – is begonnen. De initiatiefnemers van het project verwachten tegen het einde van dit jaar, na afronding van de engineering, een definitieve investeringsbeslissing te nemen voor de eerste fase.

Na het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie in 2021, heeft Antwerp@C nu de beslissing genomen om over te gaan naar de volgende fase en de engineering op te starten. In deze fase wordt de aanleg van een centrale “backbone” in de haven van Antwerpen uitgewerkt. Deze loopt langs de industriezones op zowel de rechter- als de linkeroever van de Schelde. Een gemeenschappelijke CO2-liquefactie-eenheid met tussentijdse opslag en maritieme laadfaciliteiten voor grensoverschrijdende scheepvaart maken ook deel uit van de engineering.

Intussen hebben Fluxys, Air Liquide en Pipelink (dochteronderneming van Port of Antwerp) bij bedrijven in het havengebied geïnventariseerd hoeveel interesse er is voor CO2-transport- en/of CO2-terminalinfrastructuur. Dit wordt meegenomen bij het nemen van een definitieve investeringsbeslissing eind 2022. Antwerp@C is een initiatief van Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp.

Kairos@C

Twee initiatiefnemers, Air Liquide en BASF, ontwikkelen tegelijkertijd het project Kairos@C. Zij willen gezamenlijk de CO2 van vijf fabrieken op de BASF-site in Antwerpen gaan afvangen en opslaan. Als het project doorgaat, moet het in 2025 operationeel zijn. Kairos@C zou dan worden aangesloten op de gedeelde CO2-infrastructuur van Antwerp@C.

De twee bedrijven verwachten 14,2 miljoen ton CO2 te kunnen vermijden in de eerste tien jaar van afvang en opslag. Het gaat om de CO2 van vijf verschillende eenheden: twee ethyleenoxidefabrieken en een ammoniakfabriek van BASF en twee waterstoffabrieken van Air Liquide op de site van BASF in Antwerpen.

> Lees meer over Kairos@C

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl