Covestro blij met goede kwaliteit biobased HMDA

Het is Covestro samen met Genomatica gelukt HMDA te maken uit hernieuwbare grondstoffen. Hexamethyleendiamine wordt gebruikt bij de productie van nylon-6,6 en zit ook in coatings en lijmen van Covestro.

De twee bedrijven zijn nu hun eerste productiemateriaal aan het testen en verwerken. Vast staat dat het bio-HMDA van hoge zuiverheid en kwaliteit is. De volgende stap is om de productie van bio-HMDA naar volledige commerciële schaal te brengen. Covestro heeft een optie van Genomatica gekregen om de HMD-procestechnologie in licentie te geven voor commerciële productie.

De markt voor HMDA (voluit hexamethyleendiamine) bedroeg in 2021 twee miljoen ton, die momenteel bijna allemaal wordt geproduceerd uit fossiele grondstoffen, meestal butadieen. HMDA is allereerst een belangrijke grondstof voor nylon-6,6, met een markt van 6,4 miljard dollar. Daarnaast gebruikt de automobielmarkt jaarlijks 500.000 ton polyurethaancoating op basis van HMDA.

Belangrijke pijler

‘Het toegenomen gebruik van alternatieve grondstoffen, inclusief het gebruik van biotechnologie, is een belangrijke pijler van onze aanpak om de circulaire economie volledig te omarmen’, zegt Markus Steilemann, CEO van Covestro. Zo heeft Covestro al een R&D-competentiecentrum voor biotechnologie opgericht om zijn algemene knowhow op dit gebied verder te versterken. Biogebaseerde grondstoffen en biotechnologie zijn ook een van de vijf aandachtsgebieden bij Covestro’s Venture Capital-benadering.

Vorig jaar nam Covestro de Resins & Functional Materials-activiteiten van DSM over. Daarmee verbreedde Covestro haar portfolio van duurzame coatingharsen al aanzienlijk. Het bedrijf was al een grote wereldwijde leverancier van watergedragen polyurethaandispersies. De overname voegde daar een compleet assortiment polyacrylaatharsen op waterbasis aan toe.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl