Shell kiest al bouwer 200MW waterstoffabriek

De investering van Shell in een groene waterstoffabriek op Maasvlakte 2 lijkt in de maak. Het concern maakt nu al de belangrijkste technologieleverancier bekend. Thyssenkrupp gaat de installatie van 200 megawatt ontwerpen en bouwen.

Daarvoor levert de Duitse technologiegigant elektrolysemodules van 20 megawatt. Officieel moet Shell ergens komende maanden de investeringsbeslissing nog nemen, maar dat lijkt steeds een formaliteit.  De eerste bouwwerkzaamheden van de elektrolyse-installatie zijn gepland voor het voorjaar. ‘Holland Hydrogen I’ gaat naar verwachting vanaf 2024 waterstof produceren.

Pijpleiding

De waterstoffabriek komt in een hal met de omvang van twee hectare op Tweede Maasvlakte. De groene waterstof is straks bedoeld voor industrie en het vervoer. De elektriciteit is dan afkomstig van het offshore windmolenpark Hollandse Kust (Noord). Dit offshore windpark van 759 megawatt zal in 2023 operationeel zijn en is een joint venture van Shell en Eneco. De waterstof kan worden getransporteerd via een pijpleiding die ongeveer veertig kilometer zal lopen van de fabriek naar het Energie- en Chemie Park Rotterdam, ofwel Shell Pernis.

Delen:
Author