Ineos Styrolution zet in op recycling polystyreen

Ineos Styrolution investeert in een pilotplant die polystyreen gaat recyclen. Het bedrijf werkt daarbij samen met Recycling Technologies. De fabriek komt in Swindon (Verenigd Koninkrijk) te staan en moet in de tweede helft van 2022 operationeel zijn.

De depolymerisatie technologie van Recycling Technologies draait om een fluidised bed reactor. Deze brengt polystyreenafval terug naar virgin styreen zodat dit weer kan worden ingezet als grondstof bij de productie van nieuw polystyreen. Er is dus geen sprake van down cycling.

Indaver

Ook Indaver investeert in een fabriek die polystyreen terug kan omzetten in styreen. De afvalbeheerder steekt er 100 miljoen euro in. De fabriek in Antwerpen gaat post-consument polystyreen, zoals wegwerpverpakkingen, via een gepatenteerde depolymerisatietechnologie recyclen. De opstart van de fabriek is gepland in 2023.

Een groot deel van het geproduceerde r-styreen gaat naar een nabijgelegen vestiging van Trinseo in Tessenderlo. Dit bedrijf maakt er PS-harsen van, voor zuivelverpakkingen en andere toepassingen. Trinseo heeft met Indaver een overeenkomst gesloten om gedurende tien jaar minimaal vijftig procent van het r-styreen dat Indaver produceert af te nemen.

PolyStyreneLoop

Ook PolyStyreneLoop, een non-profit organisatie met meer dan zeventig partijen uit achttien landen uit de hele waardeketen van het polystyreenschuim, zet zich in voor hergebruik van polystyreen. In juni nam PolyStyreneLoop officieel haar demofabriek in Terneuzen voor het recyclen van 3.300 ton geëxpandeerd polystyreenafval (EPS) in gebruik. Deze fabriek zet afgedankt EPS-isolatiemateriaal met een fysisch recyclingproces (CreaSolv-technologie) om in nieuwe grondstoffen. Onzuiverheden als cement of andere bouwresten, evenals het verouderde additief HBCD, worden veilig verwijderd. De coöperatie werkt er ook aan om geëxtrudeerd polystyreen (XPS of Styrofoam) te gaan recyclen.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl